Kıyma ne zaman bozulur?

Buzdolabı içinde saklanan kıyma takriben 2 günün nihayetinde renk değiştirmeye başlar. Bu değişimin nedeni miyoglobin hücrelerinin ki...

 

Kırmızı et, önemli kabul edilen bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Protein, demir ve çinko yönünden zengin olan kırmızı et, doğru saklandığında hem çocuklar aynı zamanda yetişkinler için besleyici bir gıdadır.

Marketten gelir gelmez kıymayı buzdolabına kaldırın.

Çiğ etleri kesinlikle market alışverişinin nihayetinde yapın. Çok kolay bir biçimde bozulabilen kırmızı et, bakterilerin ürememesi için soğuk tutulmalıdır.

Buzdolabındaki etin azami 3 günün içinde tüketilmesi gerekmektedir.

Hemen kullanmayacağınız kıymayı, bekletmeden porsiyonlara ayırıp dondurucuya yerleştirin. Dondurulup çözülmüş kıymaları tekrar dondurarak saklamayın. 

Bozuk kıymanın özellikleri

Dokunulduğunda yapışkan bir temasa sahiptir.

Kötü kokuludur.

Rengi kahverengidir.

Buzdolabı içinde saklanan kıyma takriben 2 günün nihayetinde renk değiştirmeye başlar. Bu değişimin nedeni miyoglobin hücrelerinin kimyevi değişimleridir. Bekleyen kıymanın rengi kahverengiye döner. Fakat renk değişimi yalnız olarak bozulmanın işareti değildir. Kırmızı et, demir ve yağ ile beraber çok bileşen içermektedir. İşleme maruz kalan etlerde yeşilimsi renkler de oluşabilir.

Oksijenle teması olmayan, vakumlu paketteki kırmızı etlerin ve kıymaların rengi bordo yahut morumsudur. Havayla temas sonra, miyoglobin ismiyle anılan hücreler oksijenle temas eder ve etin rengi kırmızı durumunu alır.

Nasıl Saklanır?

Taze kıyma

Derin dondurucuda 5 aya kadar güvenle saklanabilir.

Buzdolabı içerisinde 2-3 gün

Kıyma alışverişi yaparken;

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Tavuk nasıl doldurulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?