Evde ekmek nasıl yapılır?

Aşağıdaki tarif rahmetli anneannemin mutfağını mis gibi kokutan bir ekmeğin tarifi. Ekmeği yaparken kullanabileceğiniz malzemeler değ...

 

Aşağıdaki tarif rahmetli anneannemin mutfağını mis gibi kokutan bir ekmeğin tarifi. Ekmeği yaparken kullanabileceğiniz malzemeler değişebilir.

Yapılışı

Bekleme süreniz dolunca, hamurunuzu pişireceğiniz kabı yağlayarak veyahut kabın içine yağlı kağıt sererek hamurunuzu aktarın ve otuz dakika da kalıbın içerisinde mayalanmasını bekleyin.

Ekmeğinizi önceleri ısıttığınız 210 derecelik fırında on dakika pişirin. Daha sonrasında fırının derecesini 180'e düşürün ve 30 dk daha pişirin.

Unu dışardan başlamak suretiyle içeri doğru ekleyin, ağır ağır ve iyice karışana kadar karıştırın. Elde ettiğiniz hamur yumuşak olmalı.

Fırından çıkardığınız ekmeği, telin üstünde soğutun.

Unu geniş ve derin bir kaba alın ve ortasını açın. Sırası ile suyu, tereyağını, yoğurdu, balı ve tuzu ekleyip hafifçe elinizle katıştırın ve mayayı bu karışımın üstüne dökün.

Kabınızın üstünü bir bezle örterek (bez yerine bir kapak da kullanabilirsiniz, bez kapatmaya anneannelerimizden alışığız) ılık bir yerde 30 -45 dakika bekleterek kabarmasını sağlayın.

Örneğin

Çavdar unu kullanabilirsiniz yahut marketlerde pratik bir şekilde bulacağınız tam buğday unu, ruşeymli buğday unu, yulaf unu, kepek kullanarak da kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. Beyaz un pek tercih edilmese de arzu edildiği zaman kullanılabilmektedir.

Ekmeği alüminyum bir tepsiye gelişigüzel yerleştirip doğal görünüm elde edebilir, baton kalıba döküp dikdörtgen şekil verebilir veyahut çiçek biçiminde kalıplar kullanabilirsiniz.

 

Instant maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz. Ama yaş maya kullanırsanız, mayayı su yerine sütte eritmek ekmeğinizi daha lezzetli kılacaktır.

Tereyağı, bu ekmeğin olmazsa olmazı. "Tereyağı yerine margarin olmaz mı?" derseniz, mecbur kalırsanız olur tabii ki. Ama bu ekmeğe tadını veren tereyağı. Hele bir de köy tereyağı olursa, parmaklarınızı yersiniz.

Ekmeğin en ehemmiyetli özelliği bayatlamaması. Dört veyahut beş gün bayatlamadan yiyebileceğiniz bu ekmeği bez bir torbada saklamanızı tavsiye ederiz.

Malzemeler

500 gram un

3 kaşık yoğurt

1 kaşık bal

3 kaşık oda sıcaklığında tereyağı

1 çay kaşığı tuz

300 gram ılık su

1 paket instant maya

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Evde çikolata nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 evde ekmek yapımı,

Ekmek yapmak için;

1 su bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker ve 1 paket kuru maya bir kaseye koyun. Karıştırın ve 10 dakika bekletin.

2,5 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı zeytinyağı karıştırın. Mayalı suyu un karışımına ekleyin ve karıştırın. Hamurunuzu yoğurun ve 10 dakika bekletin. Hamuru küçük parçalara ayırın ve şekil verin.

Bir tepsiyi yağlayın ve hamurları tepsinin üzerine dizin. Yüksek ısıda fırında pişirin. Ekmekler piştiğinde fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?