Romatizma neden olur?

Özellikle eklemlerin üşütülmesi veya iltihaplanması ile meydana gelen romatizmanın ortaya çıkış nedenleri...

 

Kas ve iskelet sistemindeki ağrılar romatizma hastalığı adını almaktadır. Tek bir hastalıktan kaynaklanmayan romatizma pek çok hastalık nedeniyle gün yüzüne çıkabilmekte ve bu nedenle çeşitleri bulunabilmektedir.

Romatizma hastalığının günümüzde kesin bir nedeni hala bilinememekle birlikte gerek çevresel ve genetik faktörler gerekse yaş ve cinsiyet gibi etkenler de romatizma nedenleri arasında sayılabilmektedir. Kas, kemik ve eklemlerde ağrı ve sızıya neden olan romatizma kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan ve süreklilik arz eden bir hastalıktır.

Romatizma Nedenleri

Romatizma neden olur diye düşündüğünüzde romatizmal hastalık grubu arasında pek çok sağlık problemi karşımıza çıkmaktadır.

Gut hastalığı

Eklem iltihaplanması (artrit)

Kireçlenme

Lupus hastalığı

Kemik erimesi (osteoporoz) gibi hastalıklar romatizmal hastalıklar grubunda yer alarak romatizma problemlerini baş göstermesine neden olabilmektedir.

Bağ dokusu ve yumuşak doku hastalıklarının da neden olabileceği romatizma iltihaplı romatizma ve iltihaplı olmayan romatizma olarak iki tipte görülmektedir.

İki tipte romatizma hastalığının da kendi içerisinde alt hastalık nedenleri bulunmaktadır. tamamen hastalığı geçirecek bir tedavi yöntemi bulunmasa da romatizma nedeninin altında yatan hastalık etkenlerinin doğru tanı ve teşhisle tedavi edilmesi özellikle romatizmaya bağlı ağrıların da hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca günlük hayatta basit egzersiz programlarını düzenli olarak uygulamakla, sağlıklı ve dengeli beslenmekle, hekimin önereceği fizik tedavi uygulamalarıyla hastalığın yaşam kalitenizi etkilediği olumsuz etkileri ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Romatizmal hastalık grubunda yer alan hastalıkların tedavi edilmesiyle romatizmanın vermiş olduğu sağlık sorunları da ortadan kaldırılabilmektedir. Hekim kontrolünde doğru bir ilaç tedavisi veya günlük hayatınızda dikkat edeceğiniz unsurlar romatizma nedenlerini de ortadan kaldırmaya yetecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Astım nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 ayhan şentürk,

romatizmaya yakalanmamak için çok dikkatli olup kendinize iyi bakmanız gerekiyor. kendimden biliyorum. çok sinsi bir hastalık. özellikle soğukta kalmamaya özen gösterin. çünkü üşümediğinizi sandığınız bir anda aslında kemikleriniz üşüyor olabilir. bu durum zamanla kemiklerde ve eklem bölgelerinde iltihaplanmaya veya kireçlenmeye sebep oluyor. örneğin ellerinizle dizlerinizi kontrol edin. ellerin dizlerinizden çok sıcaksa dizleriniz üşüyor olabilir. sürekli böyle yaşayan biriyseniz, romatizmal bir rahatsızlığa bağlı olarak diz ağrısı da çekiyorsunuzdur değil mi?


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?