İstavrit hangi mevsimde yenir?

İstavrit balığı besin öğeleri açısından zengin balık çeşididir. A, B ve D vitamini istavritte yüksek ölçüde bulunmaktadır. Vitaminler...

 

Türkiye'de hamsiden sonra en fazla avlanan balık istavrittir. Yılın nerdeyse her ayı bulunabilen, kıyı balıkçılığı ile yakalanabilen bir balıktır. Kolay avlanabilmesi sebebi ile balık avlamaya başlayan insanların ilk yakaladığı türlerden biridir. İstavritin besin olarak tüketimi dışında lüfer, kalkan gibi büyük avcı balıkları yakalamak için kullanılan en iyi canlı yemlerden biridir.

İstavrit balığı besin öğeleri açısından zengin balık çeşididir. A, B ve D vitamini istavritte yüksek ölçüde bulunmaktadır. Vitaminlerin yanında insan vücudumuzu için önemli temel minerallerin birçoğunu da içermektedir. Omega-3 yağ asitleri yönünden gayet zengindir. İstavrit, iyi bir protein kaynağı olmasının yanında ek olarak fosfor, magnezyum ve potasyum açısından da çok zengindir. 100 gram istavritte 220- 350 mg potasyum bulunmaktadır.

Türk mutfağında istavrit balığı türlü şekillerde değerlendirilir. İstavritin en bilinen pişirme yöntemi tavadır. Tavası dışında fırında, güveçte ve buğulama olarak pişirilebilir. Dolması ve pilavı en lezzetli balıklardan biridir. Çorbası, yahnisi, panesi ve salatası yapılabileceği gibi asma yaprağına sarılarak da pişirilebilir.

İstavrit balığı yerli ırk olarak Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz sularında yaşar. Ağzı öne doğru uzun, kuyruğu çatallı ve gövdesi yanlardan biraz basıktır. Boyu yetiştiği sulara göre değişmekle beraber Marmara’da 10- 20 cm, Karadeniz'de 30 cm ve Akdeniz'de 50 cm’ye kadar çıkabilir. İstavrit balığının 10 cm’den küçüklerine kraçe denmektedir. Marmara ve Karadeniz'de yaşayan çeşitleri karagöz istavrit, Akdeniz’deki çeşitleri ise sarıkanat istavrit olarak da bilinir.

 

İstavrit balığı insan vücuduna gayet yararlı türlerden biridir. Hormonsal aktiviteleri dengelemeye yardımcı olmaktadır. Beynin aktivitesini destekler ve hafızayı güçlendirir. İçerdiği yağ asitleri ile kalp ve damar problemlerini önlemektedir. Eklem ağrılarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

İstavrit balığı yılın nerdeyse her ayı avlanabilen, denizlerde en fazla tutulan balıklardan biridir. İstavritin en lezzetli olduğu aylar ise soğuyan deniz suyu sebebiyle yağlanmaya başladığı kasım ve şubat ayları arasındadır.

Uyarı

İstavrit yüzey balığı olsa da civa içeren balıklardan biridir. Şu nedenle hamile ve emziren kadınların istavrit tüketmemesi önerilmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Enginarla yapılabilecek yemekler adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?