Çinekop hangi mevsimde yenir?

Omega-3 yağları ile kolesterolü dengeler. Kalp damar sağlığını iyileştirir. Zihinsel ve bedensel gelişimi destekler. Kemik ve diş gel...

 

Denizlerde sürüler durumunda gezen çinekop, lüfer ailesinin en küçük üyelerinden, göçmen bir balık çeşididir. Karadeniz'de yumurtadan çıktığında defne yaprağı adını alır. Göç yolu boyunca büyür ve 15 cm uzunluğa eriştiğinde çinekop adını alır. 

Çinekop nasıl yenir?

Omega-3 yağları ile kolesterolü dengeler. Kalp damar sağlığını iyileştirir. Zihinsel ve bedensel gelişimi destekler. Kemik ve diş gelişimi için yararlıdır. Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini desteklediğinden, hamile bayanlar için önemli bulunan bir besin kaynağıdır. Hücreleri korur ve dokuların erken yaşlanmasını önlemektedir. Sperm sayısını ve kalitesini artırmaya yardım eder. Sinir fonksiyonlarını güçlendirir. Hafızayı ve konsantrasyonu arttırmaktadır.

Çinekop Türk mutfağında oldukça değişik tariflerle değerlendirilir. En fazla tercih edilen pişirme biçimi ızgara yahut fırında olandır. Yağlı ve lezzetli balık olan çinekop tavada, kağıtta ve güveçte de pişirilebilir. Çinekopun pilakisi, dolması ve sotesi yapılabilmektedir. Farklı lezzet için asma yaprağına sarıldıktan sonra pişirilebilir.

Çinekop satın alır iken ilk başta taze olmasına dikkar gösterilir. Çinekopun taze olup olmadığı birkaç detaya dikkati açarak anlaşılabilir. Taze balıkların gözleri canlı, solungaçları parlak ve kırmızı renkte olur. Etine bastırıldığında, et kolaylıkla eski durumunu alır. Bayatlamış balıkların eti gevşektir ve bastırıldıktan sonra kolaylıkla toparlanmaz.

 

1 adet çinekopta averaj 140-150 kalori, 30-35 gram protein ve 1,2-1.6 gram yağ bulunmaktadır. Çinekop besleyici değeri yüksek balıklardan biridir. İçerdiği 1000-1100 miligram Omega-3 yağ asidi ile günlük Omega-3 miktarının tamamını karşılar. B12 vitamini ve A vitamini yönünden gayet zengin olduğu bilinir 

Çinekop hangi mevsimde yenir?

Çinekop mevsimi, sonbahar gibi aylarda deniz suyunun soğuması ile birlikte başlar. Ilık sulara göç etmek için yola çıkan sürüler, eylül ayından başlayarak avlanabilir. Çinekopun en lezzetli olduğu aylar ise 15 cm boyu geçtiği ekim ve kasım aylarıdır. Bu aylar boyunca Karadeniz ve Marmara’da avlanır. Çinekop ekim şubat arası ayların büyük bir bölümünü Marmara’da geçirir. Bu süre boyunca da türlü isimler alır. Marmara kıyılarına ilk geldiği zaman adı çinekoptur. Boğazdan giriş yapınca irileşir ve sarı kanat adını alır. Boyu 20 cm’i geçtiğinde ise lüfer olur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bezelyeyle yapılabilecek yemekler adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?