İstavrit nasıl avlanır?

İstavrit tutmak için kullanılacak çapariyi balıkçılar kendileri hazırlayabileceği gibi balık malzemeleri satan işletmelerden veya olt...

 

Türkiye'nin bütün denizlerinde yetişen bir balık olan istavrit yılın hemen her zamanında avlanabilen, iktisadi değere sahip bir balık türüdür. İnce dişlere, iri gözlere ve derin çatallı bir kuyruğa sahip olan istavrit göçmen bir balıktır. En lezzetlileri Marmara ve Karatenizden avlanır. Marmara istavriti averaj 15 cm, Ege istavriti ise 30 cm’dir. Karadeniz’in doğu kısımlarında boyları 50 cm’ye erişir. Sarı kuyruk ve sarıkanat çeşitleri sularımızda en fazla bulunan başlıca istavrit türleridir.

İstavrit nasıl avlanır?

İstavrit tutmak için kullanılacak çapariyi balıkçılar kendileri hazırlayabileceği gibi balık malzemeleri satan işletmelerden veya oltacılardan kendileri satın alarak dizebilir. Yahut bütün malzemeleri tümüyle hazır olarak satın alabilirler. İstavritte uzmanlaşmak isteyen kimselerin köstek dizmeyi öğrenmesi yararlıdır. Köstek, balık iğnesinin oltaya bağlanmasını sağlayan birkaç karış uzunluğundaki kıl yahut misina parçasıdır.

Çapari dışında en fazla kullanılan diğer bir metotsa sıyırtmadır. Her iki bölümünde da kurşun olan bir fırdöndü kullanılmaktadır. Misinanın ucuna silikon yem takılır ve at çek yapılarak istavritin dikkati çekilmeye çalışılır. İstavritin yeme gelebilmesi için çekme sırasında yavaş davranmak gerekmektedir.

İstavrit avlanması gayet kolay bir balık çeşididir ve çok özel teknikler gerektirmez. Kıyı balıkçılığında 10 veyahut 15 iğneye sahip çapari takımları ile tutulur. İğnelerin ucunda floş adıyla anılan parlak ipek parçaları yer bulur. Su altında floşların hareketi, istavritler tarafından yiyecek olarak algılanır ve balığın kolay bir şekilde oltaya gelmesi sağlanmaktadır.

 

İstavrit Karadeniz kıyısı boyunca bütün illerde, Boğaz hattında, Marmara ve Ege kıyılarından tutulabilir. Kıyıdan veya tekneden olta ile avlanabilir. Çapariye isteğe göre kurşun yahut şamandıra takılabilir. Kurşun kullanılacak ise takriben 100 gram ağırlığındaki bir kurşun yeterlidir. Çapari ile istavrit avlarken bilhassa at çek tekniği kullanılmaktadır. Kullanılacak iğnenin rengi önemli olmayıp, floşlarda çoğunlukla yeşil renk tercih edilir. Diğer renkler arasında istavritin en fazla dikkatini çeken renk yeşildir.

İstavritler hava sıcaklıklarının azalmasıyla beraber, sonbaharda sürüler durumunda Karadeniz’den Marmara’ya inmeye başlar. Havaların ısındığı mayıs ayından başlayarak tekrar Karadeniz’e döner. İstavrit her mevsim yakalanabilmekle beraber en lezzetli olduğu aylar ekim ve şubat ayları arasıdır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kalkan nasıl avlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?