Kebap çeşitleri

Kebap denince akla ilk gelen Adana Kebabı gelir. Bir porsiyonunda 450 kalori bulanan Adana Kebabı türlü malzemelerle hazırlanan kıyma...

 

Anadolu bir çok konuda olduğu gibi mutfak konusunda da zenginlikler ülkesidir. Bu coğrafyada yaşamış olan her medeniyet “Çorbada benim de tuzum olsun.” diyerek farklı bir tat bırakmıştır bizlere. Çoğunun adını bile bilmediğimiz bu kavimlerden damaklarımızdan düşürmediğimiz tatlar kalmıştır. Bu tatların başında kebaplar gelir. Öyle ki dünyanın bir yerinde Türkiye deyince kişilerin aklına ilk kebap gelir. O derece özdeşleşmiştir Türkiye ile. Gelin beraber dalalım kebap dünyasına.

Adana Kebabı

Kebap denince akla ilk gelen Adana Kebabı gelir. Bir porsiyonunda 450 kalori bulanan Adana Kebabı türlü malzemelerle hazırlanan kıymanın yassı bir şişe sarılması biçiminde hazırlanır. Asıl ustalığı buradadır. Acı sevmiyorsanız Urfa Kebabı öneririz.

Abuzer Kebabı

Anadolu’da bu saydıklarımızın dışında daha onlarca kebap türünün olduğunu da belirtmek gerekmektedir.

İç Anadolu yöresine ait bir yemektir. Türlü malzemelerle hazırlanan kıyma tepsinin ortasına bastırılır, çevresine doğranmış soğan serpilir ve 180 derecelik fırında pişirilir.

İskender Kebap

Bursa yöresinin en ünlü yemeklerinden birisidir. Döner eti ile yapılmış olan bu kebap çeşidi, yoğurt, pide, üstüne dökülen domates sosu ve tereyağı ile enfes bir hal alır.

Cağ Kebabı

Keçi ve Kuzu etinden yapılmış olan Cağ Kebabı adını cağ adı verilen şişlerden alır. Erzurum’a ait bu yemek Artvin’in bazı ilçelerinde de yöresel olarak yapılmaktadır.

 

Tokat Kebabı

Tokat yöresinin kuyruk yağı, kuzu eti, sebze çeşitleri ve özellikle hazırlanan kebap pidesi ile hazırlanan nefis kebabıdır. Fırın ocağına konan demire takılan şişlerde yapılmış olan, ustaların deyimiyle “Isıyla değil ışıkla pişen” eşsiz bir yemektir.

Kilis Kebabı

Kilis yöresine ait olan bu yemek Kilis Tava olarak da bilinir. Sini (tepsi) içine yayılan kıyma ve sebzeler fırınlara gönderilerek pişirilir.

Kuyu Kebabı

Kastamonu, Ilgaz ve Taşköprü’ye ait bu yemek oğlakların özellikle hazırlanmış kuyularda, çam ağaçlarının közünde pişirilmesi biçiminde hazırlanır.

Urfa Kebabı

Acısız Adana Kebabı da diyebiliriz. Bazı yörelerde haşhaş kebabı olarak bilinen bu Urfa Kebabı daha fazla acı sevmeyenlerin tercih ettiği kebap türüdür.

Patlıcan Kebap

Şanlıurfa ve Gaziantep yöresinde sıkça tüketilen patlıcan kebabı yöreye göre farklı şekillerde yapılmaktadır ve servis edilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Tropikal yemekler adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?