Temel jimnastik hareketleri

Temel jimnastik hareketleri özel olarak sporcular için bilinmesi gerekli olan hareketlerdir. Sporcular müsabakalar öncesinde iyi bir ...

 

Temel jimnastik hareketleri özel olarak sporcular için bilinmesi gerekli olan hareketlerdir. Sporcular müsabakalar öncesinde iyi bir ısınma için bu hareketleri uygular. Ek olarak evde spor yapmak isteyenler için de gayet faydalı hareketlerdir. Temel jimnastik hareketleri şunlardır:

Dizüstü Oturuş 

Bacakların dizlerden bükülü, alt bacak ayak bileklerinin gergin bir biçimde yere dayalı olduğu harekettir. Buna ek olarak üst bacak ve gövde dik, kollar yan kısımda gövdeye paralel olmalıdır. 

Bacaklar Açık Ayakta Duruş 

Ayakların omuz genişliğinde açıldığı, kolların yanda ve gövdeye paralel olduğu harekettir. Bu hareket adım alınmak suretiyle da uygulanmaktadır. Vücut ağırlığının her iki ayakta da eşit olması gerekir. Gövde hafif öne eğildiğinde koşu duruluşuna geçilmektedir. 

Çakı Duruşu 

Uzun oturuş hareketi sırasında bacakların takriben 45 derece yukarı doğru kaldırılması hareketidir. Kollar dirseklerden biraz bükülebilir ve eller yanlardan omuz hizasında açık bir biçimde durabilir.

Kapalı Ayakta Duruş

Bu harekette bacaklar bitişik, kollar yanlarda ve gövdeye paralel olmalıdır. Baş ve gövde sürekli dik bir biçimde durmalıdır. 

Uzun Oturuş 

Bu hareketi yaparken gövde dik durmalı, bacaklar öne doğru gergin olarak uzatılmalıdır. Kollar yanlarda gövdeye paralel olarak açılır. Harekette bacakların yanlara "V" halinde açılmasına açık bacak uzun oturuşu denir. 

 

Mum Duruşu

Sırt üstü yatarak, eller gövdenin yan taraflarından kavranır. Bu hareket sırasında bacaklar gergin olarak yukarı kaldırılır ve o anda dirseklere dayanılarak ağırlık omuzlara dağıtılır. Vücut ayak parmaklarının uçlarına kadar gergin ve yere dik bir biçimde durur. 

Ters Bank Duruşu 

Bu hareket bank duruşunun tersidir. Sırt yere doğru bakarken, göğüs yukarı doğru durur. Kollar ve alt bacaklar biri birine paralel olmalı ve baş arkaya dayalı durmalıdır. 

Dört Ayak Duruşu 

Eller omuz hizasında açılır ve avuç içi yere dayanır. Bu harekette dizler kolların arasında yer bulur 

Cephe Duruşu 

Bank duruşunda iken bacaklar arkaya doğru gergin bir vaziyette uzatılı ve ayak uçları yere dayanır. Hareket sırasında topukları yerde ve ayakların doğrultusunda olmalıdır. 

Bank Duruşu 

Diz üstü duruştaki gibi kollar önde yere dayanmaktadır. Harekette üst bacak ve yere dik ve biri birine paralel olmalıdır. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Zayıflatan sporlar adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?