Adonis kası nedir?

Çağımızda estetikle ilişkilendirilen bu kas grubu, Adonis Kompleksi adı altında, vücut yetersizliği takıntısı diye psikolojik bir “bo...

 

İliak çizgi, Apollo'nun kemeri, Adonis kemeri, Herkül'ün kuşağı, Afrodit'in eyeri, Poseydon'un çantası, atletin kuşağı halinde isimlere sahip olan "Adonis kası" tek bir kas değildir. Adonis; sağ ve sol kaburga kemiğinin altından başlayıp kasıklara doğru devam eden V biçimindeki kas grubudur.

Çağımızda estetikle ilişkilendirilen bu kas grubu, Adonis Kompleksi adı altında, vücut yetersizliği takıntısı diye psikolojik bir “bozukluk” tanımını da ortaya çıkarmıştır. Kas dismorfisi bozukluğuna giren bu halde kişiler her ne kadar ortalamanın üzerinde kasa sahip olsalarda, kendilerini zayıf ve sıska olarak nitelendirirler. Esasen bu hal bir çeşit anoreksiya'nın zıttı olarak da yorumlanabilir. Adonis Kompleksi'nde ise bu hal yalnızca belli bir kas grubuna özgün olmasıdır.

Adonis kelimesi Yunan mitolojisinden gelir. Adonis en yakışıklı, çekici ölümlüdür. Güzellik tanrıçası Afrodit kendisine vurulur ve onu saklaması için yeraltı kraliçesi Persephone'ye teslim eder. Lakin Persephone'da Adonis'e aşık olunca iki tanrıça karşı karşıya gelir. Zeus devreye girerek Adonis'i 6 ay yeryüzünde 6 ay yeraltında yaşayacak halde iki tanrıçayı uzlaştırır. Yeryüzüne çıktığı zamanlar tahmin edileceği gibi bahar aylarına denk gelir 

Erkekleri çekici kılan kaslar arasında karın kaslarından sonra ikinci sırada yer bulan bu kas grubu esasen hepimizde vardır. Bu görüntünün herkeste belli olmamasının elbetteki türlü sebepleri vardır. İlk sebebi cinsiyet, erkeklerde bu kas grubu daha belirgindir. Bahsedilen V çizgisini oluşturan temel kasların gelişmişliği bu kas grubunu daha belli hale getirmektedir. Kalça ve bacak kaslarının, karın kasları ile oranı önemlidir. Adonis bölgesinin ne kadar yağ ile örtülü olduğu da bu kas grubunun belirginliği ile ilgilidir. Adonis herkeste benzer halde görülmemektedir.

 

Adonise sahip olmak için pek çok egzersiz türü bulunur. Kimselerin adonise sahip olma süreleri yaptıkları egzersize, metabolizma hızlarına, vücut yağ oranlarına ve egzersize ayırdıkları vakite göre değişir. Türlü internet sitelerinde kullanılacak protein takviyeleri ve düzenli egzersizler ile bu kas grubunun 2,5-3 ay gibi bir zamanda belli hale geleceğini söylemektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Bungee jumping nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?