Bungee jumping nedir?

Örnek verilecek olursa 75 metrelik bir yükseklikten atlandığında, atlayıcı takribî 10 metrelik serbest düşüşten sonra elastik halat h...

 

Bungee Jumping elastik bir halat ile kişinin yüksekten aşağıya bırakılmasına ve ivmeyle tekrar yukarı çekilmesine dayalı ekstrem bir eğlence etkinliğidir.

Örnek verilecek olursa 75 metrelik bir yükseklikten atlandığında, atlayıcı takribî 10 metrelik serbest düşüşten sonra elastik halat hasebiyle yumuşak ivmeyle yavaşlatılır. Baş aşağı kat edilen 60-65 metre mesafenin sonrasında Bungee Jumping halatı atlayıcıyı yüksekliğin takriben %70’i kadar tekrar yukarı çeker ve esnek halatın gerginliği sönümleninceye kadar bu çekiş 4-6 defa devam eder. Halat tümüyle sönümlenince atlayıcı yavaşça aşağıya indirilir ve sistemden çıkarılır.

Bungee Jumping halatlarının ana malzemesi saf latekstir. Atlayacak kişini ağırlığına göre kullanılan halat sayısı değişir. Ek olarak vücut kolan takımı diye adlandırılan emniyet koşum takımı ve çelik karabinalar kullanılır. Atlayıcı atlayış anında iki bacağından ve vücudunun ağırlık merkezinden bu emniyet koşum takımıyla sisteme bağlıdır.

1960 yapımı bir BBC belgeseline (The Land Divers of Pentecost, David Attenborough) göre Bungee Jumping’in kökeni Güney Pasifik'in Pentecoast Adaları'nda yaşayan genç yerlilerin geleneksel etkinliği, esasen bir cesaret testidir. Günümüz Bungee Jumping’i ise 1979 senesinde Oxford Üniversitesi Tehlikeli Sporlar Kulübü üyesi gençlerin İngiltere’nin Bristol kentinde bulunan Clifton Asma Köprüsü’nden atlamasıyla başlamıştır. Bungee Jumping’in yaygınlaşıp ticari hale gelmesinin arkasında ise Yeni Zellandalı A J Hackett bulunur.

 

Atlanılan yerler geleneksel olarak köprülerdir lakin vinç, kule ve balon gibi türlü yerlerden de atlayış yapılmaktadır. Dünyadaki en ünlü atlama merkezleri Güney Afrika'daki Bloukans Nehri Köprüsü, İsviçre'deki Verzasca Barajı ve Yeni Zelanda'daki Kawarau Köprüsüdür.

Türkiye'de 1992 senesinde beri yapılan etkinlik çeşididir. Bungee Jumping işletmeleri yüksekliği 75 metreye varan gezici vinçler kullanmaktadır.

Bungee Jumping yapabilmek için kişide yüksek tansiyon, kalp problemleri, sırt ve bacak problemleri, sara, aşırı kilo, panik atak gibi sağlık problemleri veyahut hamilelik durumu olmaması gerekir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Okçuluk nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?