Kestane nasıl yetiştirilir?

Kestane ağacı dikilirken iki ağaç arasındaki mesafenin takriben 10 metre olması gerekmektedir. Bu aralıktan kısa mesafelerde ağaç iyi...

 

Kayıngiller ailesinden olan kestane Türkiye’de özel olarak ekim ve şubat ayları arasında sıkça tüketilen bir besindir. Kestane yiyecek olarak tüketilebildiği gibi ağacının gövdesi odun olarak da kullanılabilmektedir. Kestane lif bakımından gayet zengin besindir. Bunların yanında ek olarak protein, yağ, B1, B2 ve C vitamini, karbonhidrat gibi besin değerlerini de barındırdığından sağlık için önemli kabul edilen bir besindir.

Dikim

Kestane ağacı dikilirken iki ağaç arasındaki mesafenin takriben 10 metre olması gerekmektedir. Bu aralıktan kısa mesafelerde ağaç iyi büyüyemez. Kestanenin fidesini ekmeden önce toprakta 50x50 derinliğinde çukur açılması gerekmektedir.

Sulama

Kestane ilk sene eşit aralıklar ile 3 kez sulanmalı, sonraki senelerde sulanmamalıdır.

Hasat

Kestane ağacı için hasat zamanı çoğu zaman Eylül ayının ortalarıdır. Hasattan önce meyvenin kabuğu biraz açılarak meyvenin rengine bakılmalıdır.

İklim İsteği

Kestane kış soğuklarına hayli dayanıklı bitkidir. Kışın -30 dereceye kadar dayanır. Ama yetiştiği bölümde sonbahar donlarının görülmemesi gerekmektedir. Yağışı çok sevmez. Senelik takriben 1000 mm kadar yağış kestane için yeterlidir.

Üretimi

Kestane genelde aşılama yöntemi ile üretilen bir bitki olarak bilinir. Bununla birlikte vejatatif yolla üretim de kimi zaman kullanılan yöntemlerdendir. Kestaneden verimin daha iyi olması için kaliteli tohum kullanılması önemlidir.

Toprak İsteği

Kestanenin kökleri kazık köklüdür. Bu nedenden ötürü kestanenin yetiştiği toprağın geçirgen olması gerekmektedir. Gevşek yapılı topraklarda da kestane iyi yetişir. Potasyum yönünden zengin topraklar kestane için iyidir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Çam nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?