Ağaç budama nasıl yapılır?

Meyve ağaçlarında budanan kısımda budak, tırnak bırakılmamalıdır. Gelişimi kuvvetli olan ağaçlarda az, gelişimi zayıf olanlarda da ke...

 

Ağaç budama ilk başta bu konuda bilgili, deneyimli ve eğitimli biri tarafından ve münasip materyalle yapılmalıdır. Budama işi hafife alınmamalıdır. Ağaçların çeşidine göre ayrı budama yöntemleri mevcuttur. Bu işlem vesilesiyle oksijen kaynağı olan ağaçlar hem gençleşecek hem ağaçların büyüme oranında artma sağlanacak aynı zamanda meyve verimi yükselecektir. Gözle görülmektedir bir kuvvetlenme sağlanacaktır. Meyve ağaçlarının taç büyüklüğü de böylece düzgün hal alacaktır. Ek olarak güvenlik bakımından da budama işlemi önem arz etmektedir.

Meyve ağaçlarında budanan kısımda budak, tırnak bırakılmamalıdır. Gelişimi kuvvetli olan ağaçlarda az, gelişimi zayıf olanlarda da kesim çok yapılmalıdır. Budamada şekiller meyve ağaçlarının gelişim ve yapılarına münasip verilmelidir. Dallar geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir. Daldaki meyve yükü uçtan geriye dal çıkarılarak yapılmalıdır. Uçtaki dal ise diğer yakın dallara bir nebze daha gelişmiş olmalıdır. Budama sırasında minimum yara için asgari sayıda dal kesimi yapılmaya çalışılmalıdır. Ana dalları ve yardım eden dalları doğru saptamak da budamanın önemli kabul edilen bir noktasıdır. Meyve dallarının yaşlı bölümleri atılmalı, hastalıklı olanlar en dipten kesilmelidir. Ek olarak çok miktarda meyve dalı türemişse gerekli olan yerlerde seyreltme yapılmalıdır. Budamada aşağı bakan ve büyüyen dalların meyveleri kalitesiz olabilecektir o yüzden bu dallar alınmalıdır.

 

Meyve ağaçlarında ise budama ağacın türüne, yaşına, yaşadığı alanın toprak çeşidine ve iklimine göre farklılık göstermektedir. Ek olarak meyve ağaçları budaması üç halde yapılmaktadır. Bunlar gençleştirme budaması, şekil budaması bir de mahsul budamasıdır.

 Eğer budayacağınız odunlaşmış bir bitkiyse bu budamadaki ilk amacınız ezilmeleri, kırılmaları, hastalıkları gidermek ve bu tür ağaçları şekillendirmektir.

Süs ağaç ve çalılarını budamadaki amaç ise onları bahçenizde estetik açıdan güzel göstermek ve çiçeklenmelerini sağlamaktır. Budama işlemi buna göre yapılmaktadır. Ek olarak dallar ana gövdeye U biçiminde birleşirse bu dalların güçlü olduğunu göstermektedir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Araba temizliği adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?