Begonvil nasıl budanır?
Begonvil, bakımı çok kolay bir bitki olsa da çiçeklenmesi ve uzaması için budanması şarttır. Budaması begonvil ağacının çeşidine göre...
Haziran ve ağustos ayları arasında renk renk açan çiçekleriyle seyretmeye doymadığımız begonvil Akdeniz ve Ege bölümlerinde bahçelerde sürekli rastladığımız bir çiçektir. Halk içinde gelin duvağı olarak bilinen begonvil çiçeği çabuk büyüyüp yayılmasıyla ünlüdür. Bu yüzden, bahçe kapılarında ya da duvarında çiçekleriyle bezenmiş begonvile sürekli rastlarız. Begonvil, budama biçimine ve toprağın kalitesine göre 10-15 metre boylarına ulaşabilen sarmaşık çeşididir. 23-35 derece sıcaklığa dayandığı için az su isteyen bir bitki olarak bilinmektedir ve Akdeniz iklimine çabuk uyum sağlamaktadır
Begonvil, bakımı çok kolay bir bitki olsa da çiçeklenmesi ve uzaması için budanması şarttır. Budaması begonvil ağacının çeşidine göre değişir. Üç tür begonvil ağacı vardır: çalı tipi, bodur ve sarmaşık begonviller.
Sarmaşık tipi begonvillerin budanması
İlk iki yıl begonvil için önemlidir çünkü şekil almaya başlar. Eğer begonvili duvarınıza tırmanmasını istiyor iseniz boya gitmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için de birkaç ana dal bırakıp bütün dalları dipten budamalısınız. Dipten budama yapılmadığı zaman bitki kendisi büyüyecektir ve dalların hakimiyeti güçleşecektir. Budama yaparak dalların denetimini kendi elinize alabilirsiniz. Bitkinin yaşlı ya da güçsüz olması halde, kalınlaşmış gövdenin yanından çıkan dalı budamayınız. Yaşlı gövdeyi dipten keserseniz yeni çıkan ince dallar güçlenir ve gövde gençleşir.
Budama işlemi yaz boyunca yapılabilmektedir. Kış sonu ve bahar başında yapılmış olan budamalar bitkinin büyümesini ve yayılmasını sağlamaktadır ama sonbaharda veyahut kışta yapılmış olan budama bitkinin ölmesine neden olur.
Çalı tipi ve bodur begonvillerin budanması
Bu iki tür, saksı bitkisi veyahut çit üstüne dolanmış biçimde olan begonvillerdir. Duvar üstüne tırmanıp çiçeklerini açar. Gövdesi gittikçe kalınlaşan begonvil daha fazla dal üretir. Gelişi güzel çoğalan bu dalları budamazsanız denetim altında tutamazsınız bu nedenden dolayı düzenli budama gerekmektedir. Dalların çoğalması ve güçlenmesi sizin budamanızla ilgilidir. Şubat ayında begonvil yapraklarını döktüğü için budanması için en ideal aydır. Kırık dalları temizlersiniz ve yuvarlak bir form alması için sıkı bir budama yapmalısınız.
Ufak tüyo
Kış başında dalların uç tarafını budarsanız, soğuk havada gövdeye çekilen enerjiyle yazın sıcağı görünce begonvil hemen serpilir.