Zeytin ağacı bakımı nasıl yapılır?

 Doğru budama ağacın verimliliği açısından büyük önem taşır. Zeytin ağaçları fidan dönemindeyken şekil budaması yapılmalıdır. Bu, ağa...

 

Zor koşullarda bile varlığını sürdürebilen, hava değişimine ve rüzgara karşı sağlam zeytin ağacı uzun ömürlü bir ağaçtır. Öyle ki 2000 sene yaşayabilirler. Diğer çok meyve ağacına göre çok çok az bakım isteyen zeytin ağaçları yapılacak çok az bakımın dahi fazlasıyla hakkını vermektedir. Ağacın bakımını altı maddeye ayrılabilir. 

Budama

 Doğru budama ağacın verimliliği açısından büyük önem taşır. Zeytin ağaçları fidan dönemindeyken şekil budaması yapılmalıdır. Bu, ağacın doğru bir biçimde büyümesini sağlamaktadır. Ağaç ürün vermeye başladığı zaman ise ürün budamaları ile daha çok ve daha kaliteli ürün vermeye teşvik edilmelidir. Ağaçlar yaşlandığında ise yapılacak olan sert budamalar ile ağaçlar gençleştirilir. Budama sonrası başka bir ağaca geçerken olası hastalıkların taşınmaması için aletler dezenfekte edilir.

Sulama

 Zeytin ağacının kaliteli ürün verebilmesi için kurak yaz zamanında sulanmaya ihtiyacı vardır. Damlama yöntemi ideal sulama şeklidir.

Toprağı işleme

 Zeytin ağaçlarının dibi her sene hasattan sonra ve çiçeklenmeden önce 15-20 cm’yi aşmayacak derinlikte çapalanmalı, otlardan arındırılmalı ve toprak havalandırılmalıdır.

Gübreleme

 Ocak-Mart ayları gübreleme dönemidir. Gübreleme yapmadan önce arazinin toprak yapısının bilinmesinin çok büyük yararı vardır. Bunu yapmak için usulüne göre alınmış toprak numunesi analiz ettirilir ve bu analiz neticesine göre gübrelenir. Ocak ayında 3-4 senede bir ahır gübresi verilir, analiz sonucuna göre de her sene Şubat-Mart gibi aylarda kompozit gübre kullanılabilmektedir.

 

Hasat

 Zeytin meyvesi önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak siyah bir renk alır. Hasat Ekim-Aralık ayları arasında yapılmaktadır. Ekim ayında, meyve henüz yeşil iken sofralık zeytin hasadı yapılmaktadır. Kasım-Aralık gibi aylarda ise sofralık siyah zeytin ve yağlık zeytin hasadı yapılmaktadır. Hasat sırasında ağacın dallarına, sürgünlerine ve yapraklarına zarar vermemeye dikkat göstermek gerekmektedir.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadele 

Zeytin ağaçlarının başlıca zararlısı zeytin sineğidir. Zeytin sineği meyvelerde larva bırakarak meyve miktarını ve kalitesini düşürür. Zeytinyağının daha asidik olmasına neden olur. Zeytin sineği ile en etkin mücadele her ağaca bir adet asılacak tuzaklardır. Bu organik yöntem vesilesiyle meyveler zehirlenmeden zeytin sineğiyle mücadele edilmiş olur. Tuzakları yapılabileceği gibi hazır olarak da satın alınır.

Ağaçlarda her sene koruyucu olarak ilkbaharda %1, sonbaharda %1,5’luk “bordo bulamacı” uygulaması yapılmaktadır. Bordo bulamacı göztaşı (bakır II sülfat) ve sönmüş kireç karışımından elde edilen ve suyla kolaylıkla temizlenebilen bir kimyevi bileşendir. Şu nedenle meyve ağaçlarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Fesleğen bakımı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?