Tere nerede yetişir?

Toprak isteği açısından seçici bir bitki değildir. Fakat en ideal toprak çeşidi tınlı topraklardır. Toprak pH’ ı ise 0,5- 7,5 aralığı...

 

Latince adı “Lepidium sativum” olan tere deniz ürünleri yanında tercih edilen yeşilliklerdendir. Tere turpgiller ailesindendir. Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika olan tere bitkisi, türkiyede Akdeniz, Ege ve Marmara bölümlerinde yetiştirilir. Kendine munhasır kokusu ve tadı ile bilinen tere tek senelik bir bitki olarak bilinmektedir.

Morfolojik Özellikleri

Yaprak hali türe göre değişir. Türe göre parçalı yapraklar veyahut parçasız düz yapraklar olabilir. Tükettiğimiz kısmı yapraklarıdır.

Temel bir kazık köke sahiptir. Kazık kökün etrafında bolca saçak kök mevcuttur.

Gövdesi ise rozet şeklindedir. Gövde üstünden yapraklar ve çiçekleri taşıyacak olan sürgünler çıkar.

Çiçekler ise sürgünlerin ucunda beyaz ve mor renktedir.

Toprak İsteği

Toprak isteği açısından seçici bir bitki değildir. Fakat en ideal toprak çeşidi tınlı topraklardır. Toprak pH’ ı ise 0,5- 7,5 aralığında olması idealdir.

Tere Tarımı

Tere ekimi yapmadan önce toprak işlenmelidir. Bu işlemin iyi yapılmış olması tohum küçüklüğü nedeni ile önemlidir.

Ekim işleminin ilkbaharda yapılmış olması en idealidir.

Gübrelemeyi ekimden önce yapmak yeterli olur. Kısa zaman içinde ve devamlı yeni bitki ekimi olması hasebiyle ilk başta yapılmış olan gübreleme bitki gelişimi için yeterlidir.

Tere bitkisinin yetiştirilmesinde çok önemli noktalardan biri yabani ot temizliğidir. Sıralı ekim yapıldıysa çapalama yaparak yabani otlar temizlenir. Ama serpme biçiminde ekim yapıldıysa yabani otlar elle temizlenmelidir.

 

Ekim işlemi direkt tohum ekimi ile yapılmaktadır. Tohumların küçük olması nedeniyle ekilen tohumların üstüne fazla toprak atılmaması gerekmektedir. Maksimum 1 cm toprak atılması gerekmektedir. Daha çok toprak atılması çimlenmeyi engelleyecektir.

Bitkiye zarar vermeden sulama yapmak hayli önemlidir. Salma halinde sulama yapılmış olması gerekmektedir.

Takriben bir ay sonuç kısmında hasat edilecek olgunluğa erişmektedir. Yapraklar sapları ile hasat edilerek bağlar oluşturulur. Bu bağlar satışa sunulmaya hazırdır.

Mutfağınız için hazırladığınız bir saksıda tere yetiştirilerek devamlı taze tere elde edebilirsiniz. Hayli küçük olan tere tohumlarını hazırladığınız saksıya serpebilir yahut sıra ile dikebilirsiniz. Üstüne ise 1 cm kadar toprakla örtmelisiniz. Sulama yaparken tohumların dışarı çıkmamasına özen göstermelisiniz. 2 günün içinde tohumların çimlendiğini göreceksiniz. Ektiğiniz tereleri mutfağınızın güneş gören bir yerinde bulundurabilirsiniz. 1 ay sonuç kısmında terelerinizi tüketebilirsiniz. 

Yetişmesi İçin

İklim İsteği:

Soğuk havayı sevmeyen bir bitki olmakla beraber ılık iklime sahip kısımlarda aralıksız dikim ve yetiştirme yapılabilmektedir. Bir tere bitkisi iki kere hasat edilebilmektedir. Bu nedenden dolayı ikinci hasat sonrası yeni bitki ekimi yapılabilmektedir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Melisa otu nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?