Karaçam nerede yetişir?
Karaçam, Karadeniz ve Akdeniz ikliminin geçiş noktası olan Marmara Kısmında hassaten Kazdağları ve Alaçam dağlarının kuzeye bakan yam...
Çamgiller ailesinin pinus nigra cinsiden olan karaçam Anadolu çamı olarak da tanınır. Türkiye'de oldukça yaygın bir yetişme alanına sahip olan karaçam, denizel iklim ve karasal iklim sever. Karaçamın gelişme gösterebilmesi için senelik yağış miktarının 400 mm olması gerekmektedir. Bitki gençken ağırlıklı olarak orman altında ve yarı gölgede büyür. Yetişme dönemine gelindiği zaman ise direkt güneş alan bölgeler daha ideal olur. Bitki eğimin az olduğu arazilerde yetişme alanı bulur.
Karaçam, Karadeniz ve Akdeniz ikliminin geçiş noktası olan Marmara Kısmında hassaten Kazdağları ve Alaçam dağlarının kuzeye bakan yamaçlarında devamlı yetişme imkanı bulur. Marmara Bölümünde karaçam ağaçları ise iç kısımlarda kestane ve kayın, alçak kısımlarda da meşelerle beraber görülmektedir Karaçam Ege Kısmında kıyı şeridinden başlayarak yetişmeye başlar. Bitkinin yayılış güzergahı İç Batı Anadolu'nun doğusu ve Menteşe yöresinin kuzeyidir.
Karadeniz Bölümünde kıyılardan başlayarak görülebilen karaçam hassaten Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz'de kıyı dağlarının kuzey yamaçlarına doğru yayılım göstermektedir. Bitki geniş yapraklı ağaçlarla birlikte görülmektedir. Karaçam Küre ve Canik dağlarında ise güneye bakan üst kısımlarda daha sık görülmektedir. Karaçam ağacının bulunmuş olduğu ormanda genellikle sarıçam, köknar ve kayın ağaçları da yetişme olanağı bulur.
Akdeniz kıyısında ve İç Anadolu'da karaçam bütün bölgeyi kapsayacak şekilde yayılım göstermektedir. Bitki Akdeniz Kısmında yağışın azaldığı kısımlarda kurakçıl karaçam ve meşe ağaçlarıyla beraber görülmektedir. İç Anadolu Kısmında yetişen karaçam ağaçlarından en verimli olanları Sündiken Dağları ve Sultan Dağları'nın kuzeye bakan yamaçlarında yetişen karaçam ağaçlarıdır. Bu dağlar dışında kalan bölümlerde yetişen karaçamlar ise kurakçıl karaçam ve meşe ağaçları ile beraber görülmektedir