Evde tavşan bakımı

Tavşan bakımında en ehemmiyetli noktalardan biri de temizliktir. Tüylerinin devamlı temizlenmesi, taranması çok önemlidir. Zira tavşa...

 

Tavşan, evde bakımı hayli meşakkatli ve uğraştırıcı bir hayvandır. Bu konumuzda evde taşan bakımı için uygulamanız gerekli olan adımları sizlerle paylaşacağız.

Temizlik

Tavşan bakımında en ehemmiyetli noktalardan biri de temizliktir. Tüylerinin devamlı temizlenmesi, taranması çok önemlidir. Zira tavşan, tüylerini temizlemek için yalar ve bu anda kendi tüylerini yutup midesine zarar verebilir.

Tavşan besleyen kişiler, tırnak ve diş bakımını özenli bir biçimde yapmalıdırlar. Uzayan tırnaklar tavşana ağırlık vereceği için çok fazla uzamadan kesilmelidir. Tavşanların dişleri de tıpkı tırnakları gibi uzar. Ama tavşan uzayan dişlerini biri birine sürterek aşındırır. Buna yardım eden olmak için tavşanın yanında tahta oyuncuklar bulundurmak gerekmektedir.

Tavşanlar kesinlike yıkanmamalıdır. Islak bir bezle temizlenmeleri ve sonrasında da kurulanması yeterlidir.

Barınma ve Yaşam

Tavşan, dar alanlarda veyahut küçük kafeste yaşayabilecek br hayvan değildir. O neden ile evde tavşan beslemek isteyen kimseler, tavşanlarını ya kapalı bir balkonda veya hayvanın içerisinde rahatlıkla hareket edebileceği geniş bir kafeste barındırmalıdırlar.

Tavşanlar çok sosyal ve aktif hayvanlardır. Günün belli saatlerinde bulundukları ortamdan farklı alanda gezdirilmeleri gerekmektedir. Ek olarak ilgi görmekten çok hoşlanan bu hayvanlar, yetiştiricileri tarafından ilgi görmediklerinden mutsuz olurlar.

 

Beslenme

Yavru tavşanların günlük beslenmesinde değişik gıdalar kullanmak daha doğru olabilecektir. Bol saman, bir-iki avuç kuru ot, yine bir-iki avuç kuru mama ve tabi ki su yavru bir tavşanın günlük beslenme ihtiyacını karşılayacaktır.

Hazır kuru tavşan mamaları, tavşanların beslenmesi için bir kolaylık sağlamaktadır. Ama hayvanın bu mamadan çok fazla tüketmemesi gerekmektedir. Aksi durumunda şişmanlayabilir.

Tavşanın beslenmesindeki bu besin çeşitliliği hayvanın daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Saman, tavşanın sindirim sistemi ve dişleri için çok önemlidir. Hayvanın yaşam alanında bir nebze saman bulundurulması gerekmektedir. Bütün bunlar kuru ot için de geçerlidir.

Yetişkin tavşanların beslenmesi daha türlü yiyeceklerden oluşur. İki avuç kuru mama, iki avuç kuru ot veyahut yonca yağrağı, marul, lahana, fasulye, maydonoz, dereotu gibi yeşil yapraklar, yarım havuç yahut yarım salatalık ve su yetişkin bir tavşanın günlük beslenme ihtiyacını karşılayacaktır.

Yeni doğan ve daha üç ayını doldurmamış tavşanlar muhakkak meyve ve sebze ile beslenmelidir. Eğer bu biçimde beslenmezlerse öldürücü bir ishal hastalığına yakalanabilirler.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Muhabbet kuşu bakımı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?