Mide yanması nasıl azaltılır?

Sağlıklı sindirim sistemine sahip olmak hem fizyolojik hem psikolojik olarak kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Sindirim fonksi...

 

Pek çok kimse yemek yedikten sonra mide yanmasından şikayet eder. Mideye inen yemek sonrası mide asidi arttığı için yanma hissedilebilir. Bu, insana kendini kötü hissettiren, yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Lakin beslenmede yapılacak düzenlemeler ve normal yaşamda yapılacak ufak değişikliklerle bu hal ortadan kaldırılabilir.

Sağlıklı sindirim sistemine sahip olmak hem fizyolojik hem psikolojik olarak kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Sindirim fonksiyonlarındaki aksaklıklar en fazla gaz, hazımsızlık ve mide yanmalarına neden olur.

Sebzeler

Mide yanması şikayetlerinin olduğu zamanlarda öğünleri hafif tutmak gerekmektedir. Haşlanmış sebzeler iyi bir seçim olabilir. Sebzeler, zengin vitamin mineral içeriği ile mide yanmasını artıran mide asidini düzenler. Fakat gaz yapabileceğinden brokoli, domates tüketilmemelidir. Daha fazla yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmelidir.

Meyveler

Meyveler mideyi zorlamadan kolay sindirilebilen besinlerdir. Bunun sayesinde mide asidini artırmaz, yanmaya neden olmaz. Ama greyfurt, portakal, mandalina, çilek, ananas, kivi gibi asitli meyvelerden uzak durulmalıdır. Daha fazla muz, şeftali, armut, kavun mide yanmasını önleyici etkilere sahiptir.

Yanlış kıyafet seçimleri,

Sigara-tütün kullanımı,

Kişiye özgü besin tolere edememe hallerinde mide yanması ortaya çıkar.

Aşırı tuzlu, baharatlı ve kafeinli beslenme,

Gece geç saatlerde yemek yenmesi,

 

Sağlıksız beslenme,

Fazla kilo,

Hazmı zor besinleri sindirmek için uzun zaman çalışan mideye, yanma şikayetleri olduğunda yağlı olmayan, hafif yemekler gönderildiğinde yanma şiddeti azalır.

Tam Tahıllar

Posadan zengin olan bulgur, yulaf, esmer pirinç, arpa gibi tam tahıllı ürünler midenin zorlanmadan sindirime devam etmesini sağlamaktadır, fazla mide asidini çeker. İçerdiği demir, magnezyum, selenyum ve B vitaminleri ile vücudumuzun sağlığını korumasına yardım etmektedir.

Mide yağlı kızartmalı ağır yemekleri çok zor sindirir. Mide yanması şikayetleri olan devirlerde bu tür yemeklerden uzak durulmalıdır. Kola, kahve, yeşil çay gibi kafeinli ve asitli içecekler mide asidini artırdığından tercih edilmemelidir.  Çikolata, nane, soda, çiğ soğan yenmemelidir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin az yağlı olanları tercih edilmelidir.

Beslenme kadar yaşam tarzındaki ufak değişikliklerde mide yanmasının önüne geçebilir. Örnek verilecek olursa:

Fazla kilo mideye baskı yapacağından, hassaten karın etrafındaki fazla kilolar verilmelidir.

Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır.

Bir anda yemeğe yüklenmek yerine az ve sık öğünlerle beslenme yapılmalıdır.

Uyku arasında gece uyandıran şikayetler var ise yastıkla destek yapılarak eğimli yatılmalıdır.

Karnı sıkıp mideye baskı yapan sıkı kemer, tayt, korse gibi kıyafetler giyilmemelidir.

 

Yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Ana öğün yatmadan 4 saat önce, ara öğün ise 2 saat önce bitmiş olabilecek biçimde ayarlanmalıdır.

Yemekler hızlı değil, yavaşça ve tam olarak çiğnenerek yenmelidir.

Yemek yedikten hemen sonra uzanılmamalı, bir zaman oturulmalıdır.

Uzun bir zaman, dikkat etmeye karşın geçmeyen mide rahatsızlıkları halinde kesinlikle doktora başvurup gereken ise ilaç tedavisine başlamak gerekmektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Boğaz iltihabı belirtileri nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?