Balıklar nasıl muhafaza edilir?

İster tatlı su, isterse de tuzlu suda yetişen çeşitleri olsun, yakın zamanımızda yeterince fazla ölçüde tüketilen bu besin, faydalı o...

 

İster tatlı su, isterse de tuzlu suda yetişen çeşitleri olsun, yakın zamanımızda yeterince fazla ölçüde tüketilen bu besin, faydalı olduğu kadar eşsiz bir lezzete de sahiptir. Bu keyfi uzatıp zehirlenme durumuyla sonuçlandırmamak için balığın nasıl muhafaza edileceği konusunda bazı püf noktaların bilinmesi gerekmektedir.

Balıklar Nasıl Muhafaza Edilir?

Balıklar, oda sıcaklığının takriben 15-20 derece olduğu ortamlarda maksimum 1 gün tazeliklerini koruyabilirler. Ama bu süre uzayacaksa buzdolabına konulmalılardır. Balıklar, buzdolabının +5 derecelik kısımlarında 3 gün, -5 derecelik kısımlarında 2 hafta dayanabilirler. Eğer dipfrizin -18 dereceye düştüğü kısımlarında saklanmak isteniyorsa büyük balıklar takriben 6-8 ay; küçük balıklar ise takriben 3-4 ay bozulmadan kalabilirler.

Normal zamanda etler için yapılmış olan dinlendirme uygulaması, balıklar için geçerli değildir.

Satın alınan yahut tutulan balık uzun zaman saklanacaksa, temizlenmeden dolaba konulması, balığın lezzetini bir zaman korumasını sağlayacaktır. Lakin bu yöntemin riskli bir yanı da vardır. Eğer balıklar temizlenmeyip dondurulmuşsa, çözünme esnasında iç organlar daha çabuk çözüneceğinden bozulma olasılığı daha fazladır.

Balıklar dipfrize konulmadan önce, dolabın takriben +5 derecelik tarafında bir zaman bekletilip öyle dipfrize konulmalıdır. Eğer ilk safhada dipfrize atılırsa balığın dış tarafı iç tarafından çabuk donar, bu da iç taraftaki sıcaklığın çok azalamamasına neden olur.

 

Eğer balığın daha lezzetli olması isteniyorsa, deniz suyundan başka bir su sürülmeden temizlenip, buzdolabı poşetine sarılarak dipfrize atılması gerekmektedir. Bu biçimde ilk günkü tazeliği ve lezzetiyle kalır.

Dondurulmuş balıkları çözmek için, mikrodalga fırın yahut sıcak su kullanılmamalıdır. Çözünmüş balıklar tekrar dondurulmamalıdır. Bu balıkların bakteri üretmelerine neden olur.

Büyük balıklar ayıklatılmadan satın alındıysa yahut tutulduktan sonra ayıklanmadıysa, tuzlanıp dipfrize atılabilir. Şurada tuzlamaktaki amaç, balık etinin diri kalmasını sağlamaktır. Yine de büyük balıklar buzdolabına konulmadan önce isteğe göre temizlenebilir, ancak sardalya yahut hamsi gibi küçük balıkların temizlenmeden buzdolabını konulmaları gerekmektedir.

Alınan balıklar taze tüketilmek isteniyorsa azami iki günün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde balıklarda bulunan asit, gıda zehirlenmesine neden olabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Yöresel kahvaltı çeşitleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?