Sebzeler nasıl saklanır?

Sebzelerimizin birçoğunu buzdolabı içinde muhafaza ediyoruz. Ama hangi sebze ve meyvelerin birlikte saklanacağını, hangi sebzelerin d...

 

Metropollerde yaşayan ve hızlı çalışma hayatı olan şahısların en büyük sorunlarından birisi de alışveriş yapmaktır. Hele de pazar alışverişi bu işlerin en zorudur. Onları bir dahaki pazar alışverişi süresine kadar bozulmadan, doğru biçimde muhafaza etmek yaşadığımız en büyük sorundur. Çünkü özelliklerine göre her sebzenin saklanma biçimi farklıdır. Sebze saklamanın doğru metotlarını sizler için araştırdık:

Sebzelerimizin birçoğunu buzdolabı içinde muhafaza ediyoruz. Ama hangi sebze ve meyvelerin birlikte saklanacağını, hangi sebzelerin dolaba girmezse daha uzun zaman dayanabileceğini, hangi sebzelerin poşet içerisinde hangilerinin de suya bastırılmış bir biçimde saklanmasının münasip olacağını biliyor musunuz?

Başka Sebzelerin Saklanması

Kereviz, havuç, turp, kuşkonmaz gibi sebzeler dolaba konmadan nemli kağıt havlulara sarılarak yahut su dolu bir kabın içerisinde hiçbir tarafları dışarıda kalmayacak halde saklanırsa daha uzun zaman dayanırlar. Havuç, turp, pancar gibi yeşil yapraklı bitkilerin saklanmadan önce var ise üzerlerindeki yapraklarından muhakkak ayrılmaları gerekmektedir. Mısır koçanı kabuğuyla beraber saklanırsa çok çok uzun zaman dayanır. Bunların haricinde kalan çok sebze çeşidi de buzdolabı içerisinde delikli poşetler içerisinde muhafaza edilebilmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler ve Otların Saklanması

 

Aslına bakarsanız yeşil yapraklı sebze ve otları aldıktan kısa bir sonra tüketmek yani saklamamak en doğrusudur. Yine de bunların büyük bir çoğunluğu doğru halde muhafaza edilebilirse buzdolabı içerisinde bir hafta kadar dayanabilirler. Örnek vermek gerekirse lahana, kara lahana olduğu gibi dolabın sebzeliğine konularak; gevşek yeşiller adı verilen marul, maydonoz gibi sebzeler ise hava geçirmeyen plastik kap veyahut poşetler içerisinde muhafaza edilmeli. Manavda, pazarda bu sebzelerin canlı görünmesini sağlamak için devamlı ıslatırlar. Fakat su, bu sebzelerin dolapta pek tez bozulmasına yol açacağından; dolaba konmadan önce bir zaman dışarıda bırakılarak ya da kağıt havlu vasıtasıyla kurumaları sağlanmalıdır. Bu sebzeler hassaten muz ve elma gibi meyvelerin yanına muhakkak konulmamalıdır; çünkü bu onların hızla bozulmasına yol açacaktır.

Kök sebzelerin Saklanması

Patates, soğan, sarmısak gibi kök sebze diye adlandırılan sebzelerimizi muhakkak buzdolabımızda saklamıyoruz. Çünkü soğuk ortam bu tür sebzeleri tatsızlaştırır. İlla dolapta saklamak zorunda kaldıysanız size tavsiyemiz sebzeleri kullanmadan 1-2 saat kadar önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bekletmeniz olabilecektir. Bu sebzeler oda sıcaklığında (10 derecenin altında olmamak şartıyla) uzun zaman dayanabilen sebzelerdir. Lakin bu sebzeleri saklayacağınız ortam nemli ve rutubetli olmamalıdır. Ek olarak bu sebzeleri muhakkak kullanmadan hemen önce yıkayarak temizlemeliyiz. Yoksa pek hızlı bir biçimde bozulurlar. Ara sıra da kök sebzeleri bozulma ve çürümeye karşı kontrol etmekte, çürüyen var ise atmakta yarar var. Çünkü çürüyen sebzeler diğer sağlam sebzelerin de çürümesine yol açacaktır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Davet yemeği önerileri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?