Fasulye nerede yetişir?

Evde fasulye yetiştirmek istenirse dikkatli olunması gerekli olan nokta saksının konumlanacağı yerdir. Fasulye sarılması gerekli olan...

 

Latince adı “Phaseolus vulgaris” olan fasulye, baklagiller ailesinden bir bitki olarak bilinir. Taze sebze ve kuru bakliyat olarak tüketilen bitkilerdendir. Anavatanı Orta Amerika'dır. Türkiyede Akdeniz Bölümü, Karadeniz Kısmı ve İç Anadolu Kısmında yetiştirilir. En bilinen olarak Antalya ovaları, Çukurova ve Güney Marmara bölümlerinde tarımı yapılmaktadır. Türkiyede üçüncü derecede üretililir.

Yetiştirilmesi

Toprak analizi yapılarak gereken görüldüğü halde gübreleme yapılmaktadır. Çoğunlukla ilk senelerde nitrojen ihtiyacı görülmektedir.

Ekim işlemi direkt tohum ile yapılmaktadır. Dikim işlemi sıra usulü yahut ocak usulü ile yapılmaktadır.

Sulama için en ideal yöntem damlama sulamadır. Damlama sulamadan sonra ilk meyveler görünene kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalıdır. Sonrasındaysa bitki gövdelerinin suyla temas etmemesine özen gösterilir.

Eğer sırık fasulye yetiştiriliyorsa bitkiye destek sağlamak gerekmektedir 

Fasulyede çokca hastalık gözlenir. Bu neden ile gereken hallerde ilaçlama yapılmış olması gerekmektedir.

Hasat zamanı çeşide göre değişkenlik göstermektedir. Hasada karar verirken ürünün boyutlarına bakılır. Taze fasulye hasadı elle yapılırken, kuru fasulye hasadı makine ile yapılmaktadır.

Yabani ot için çapalama yapılmış olması gerekmektedir. Çapalama sıklığı tarlaya göre değişim göstermektedir.

Öncelikle ekim yapılacak tarla sürülmeli ve gübrelenmelidir. Sürülme işlemi gerekirse iki kez yapılmaktadır.

 

Evde fasulye yetiştirmek istenirse dikkatli olunması gerekli olan nokta saksının konumlanacağı yerdir. Fasulye sarılması gerekli olan ve boylanabilen bir bitki olduğundan ötürü biraz geniş bir alan gereklidir. Bunun dışında çok seçici değildir. Çimlendirerek yahut direk ekilen tohumlar çimlendikten sonra çok bakım istemez. Dikkati açmak gerekli olan nokta gübrelemedir. Bu hale özen gösterilirse kolaylıkla yetiştirilir.

Morfolojik Özellikleri

Tohumlar böbrek şeklindedir.

Kök sistemi kazık köktür ve zayıftır. Kökleri genelde yüzeysel kalır. Köklerinde azot bağlayıcı bakteriler mevcuttur.

Çiçekler salkım şeklindedir. Yaprak koltuklarından çıkarlar. Rengi beyaz, mavi, mor ve kırmızı olabilir.

Meyve uzunluğu 8 ile 12 cm arasında olabilir. Taze iken yeşil, olgunlaşınca kahverengi olur.

Gövdeleri sarılıcı gövdedir. Bodur tiplerde boyu 50 cm, sırık tiplerde 300 cm kadar uzar.

Yetiştirilmesi için

İklim İsteği:

Yüksek ve düşük sıcaklıklara duyarlı bir bitki olarak bilinmektedir. Çimlenmesi için en ideal sıcaklık 20°C'dir. Optimum koşullarda çimlenme 10 gün içerisinde gerçekleşir. Sıcaklığın düşük olması çimlenme süresini 25 güne kadar çıkarır. Bitki gelişimi için sıcaklığın peşi sıra nem miktarının da optimum olması gerekmektedir.

Toprak İsteği:

Toprak konusunda çok seçici olmamak ile beraber kumlu - tınlı topraklar tercih edilmelidir. En ideal pH 5, 5- 6, 7 aralığındadır. Asit oranı yüksek olan topraklar bitkiyi negatif etkilemektedir. Benzer halde tuz miktarının fazla olması da bitki gelişimini engeller.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yer elması nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?