Bowling nasıl oynanır?

Bowling oyunu “frame” ismiyle anılan 10 kısımda oluşur. Her kısımda oyuncunun iki atış hakkı bulunmaktadır. Eğer oyuncu ilk atışta bü...

 

Alışveriş merkezlerinde sıkça karşımıza çıkan bowling, eğlenceli bir salon sporudur. Bowlingde amaç, pin (lobut) adındaki şişe benzeri cisimlerin özel topun atılarak devrilmeye çalışılmasıdır. Yapılmış olan test sonuçları, bowlingin tarihinin binlerce sene öncesine kadar uzandığını göstermektedir.

Bowlingde Puanlama Sistemi

Bowling oyunu “frame” ismiyle anılan 10 kısımda oluşur. Her kısımda oyuncunun iki atış hakkı bulunmaktadır. Eğer oyuncu ilk atışta bütün pinleri devirirse bu “strike” olarak adlandırılır ve oyuncu bu kısımda başka atış yapmaz. Bu bölümdeki puan, ikinci ve üçüncü kısımda alınan puanlar da eklenmek suretiyle hesaplanır. Strike skor tablosunda “X” sembolü ile gösterilir ve kendi puanı 10’dur. Eğer oyuncu ikinci atışta bütün pinleri devirirse bu “spare” olarak adlandırılır ve skor tablosunda “/” işaretiyle gösterilir. Bu bölümdeki puan ise oyuncunun bir sonraki atışından aldığı puana 10 eklenmek suretiyle hesaplanır. İlk pinin devrilmesi koşuluyla, aralardaki pinlerin devrilip, birbiriyle bağlantısı olmayan 2 ya da daha fazla pinin devrilmeden kalmasına ise “split” denir. Splitte devrilen pin sayısı kadar puan alınır ve bu sayısı skor tablosunda kare içinde gösterilir. Oyuncunun strike, spare ya da split yapamadığı duruma “açık frame” yahut “hata” denir. Bu halde oyuncu puan alamaz. Son kısımda strike yapılırsa kişi 2 atış, spare yapılırsa 1 atış hakkı daha kazanılır. En fazla puan alan oyuncu oyunu kazanır. Bir oyundan azami 300 puan alınır.

 

Bowlingde Top Tutuş, Duruş ve Atış Yapma

Atış öncesinde omuzlar ve kalça faul çizgisine paralel duracak biçimde, dizler hafifçe kırılarak ve top rahat bir biçimde vücudumuzun önünde iki elle kavranarak durulur.

Top, faul çizgisine doğru 4 adımda gidilerek atılır. Bowling topu; ilk adımda önde kavranır, ikinci adımda kalça hizasına indirilir, üçüncü adımda vücudumuzun gerisine doğru çekilir ve son adımda küçük ölçüde kayılarak ayak bileği hizasından pist üstünde pinlere doğru yuvarlanır. İlk adım top tutulan taraftaki ayakla, son adım ise yöndeki ayakla atılır. Top geri çekilirken omuz seviyesini geçmemelidir. Atış esnasında bileğin sağa-sola doğru yaptığı hareketle topa falso verilebilir.

Oyuncu kendisine münasip ağırlıkta bir top seçmelidir. Topun üstündeki deliklere başparmak, ortaparmak ve yüzük parmağı sokularak top tutulur. Topu tutan parmakların rahat olması gerekmektedir. Topu tutmayan el ile top alttan desteklenerek, ağırlığın topu tutan ele verilmesi engellenir.

Bowling, sert ahşaptan yapılmış bir pist (lane) üstünde oynanır. Yağlanarak kayganlaştırılan pistin uzunluğu, faul çizgisinden 1 numaralı pinin merkezine kadar 18,28 metre, genişliği ise 1,06 metredir. Pistten çıkan topun kontrollü bir biçimde oyun alanını terk etmesi için pistin her iki bölümünde kanallar vardır. Oyunda kullanılan pinler, akçaağaçtan yapılmış olup, 38 cm yüksekliğinde, 1,6 kg ağırlığında ve 10 tanedir. Pinler pistin sonundaki bölüme, elektronik mekanizma ile üçgen biçiminde dizilirler. Pinleri devirmek için kullanılan topların üstünde topun tutulması için genelde 3 adet delik bulunmaktadır ve bu topların çapları benzer olmasına karşın ağırlıkları farklılık göstermektedir.

 

Bowlingde bilhassa resmi müsabakalarda, erkekler yakalı tişört ve kumaş pantolon; bayanlar ise yakalı tişörtün altına bermuda şort, şort etek ya da etek giyerler. Buna ek olarak ayakkabı olarak da, çoğu zaman tabanının ön kısmı deri, arka kısmı ise beyaz plastikten yapılmış olan bowling ayakkabıları giyilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Fermantasyon nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?