Soğan doğrama teknikleri

Yaygın olarak kullanılabilen soğan doğrama teknikleri;...

 

Mutfaklarımızın vazgeçilmeyen lezzeti olarak bilinen soğan yemeklerimize kattığı ve damaklarımızda bıraktığı lezzetiyle tanınan yüzlerce seneden beri mutfaklarda kullanılan yemek malzemesidir. Her mutfağın, her yemeğin olmazsa olmazıdır soğan. Soğan doğramak için genellikle kullanılan üç teknik vardır.

Piyazlık Soğan Doğrama Tekniği: Kabuklarını soyup ortadan ikiye böldüğünüz soğanları kesme tahtası üstüne alın. Soğanı kökten uca yan yana çizikler atarak boylamasına kesin elde ettiğiniz soğanlar piyazlık soğan doğrama tekniğine göre doğranılmış soğanlar olabilecektir. Bu doğrama yöntemi ile elde edilen soğanlar salata ve garnitürlerde, barbunya piyazında kullanılabilinir.

Yemeklik Soğan Doğrama Tekniği: Köklerini kesip kabuklarını ayırarak soyulmuş duruma getirdiğiniz soğanları ortadan ikiye bölerek bir kesme tahtasının üstüne alın daha sonrasında önce kökten uca sonra enlemesine, 4-5 mm aralıklar ile ortadan ikiye bölmüş olduğunuz soğanların üzerine kesikler atın. Enlemesine kesmeye devam ettikçe küp küp doğranmış soğanlarınızı elde etmiş olacaksınız. Bu doğrama tekniği ile elde edilen soğanlar bilhassa yemek yapmak için kullanıldıkları için tekniğin adı yemeklik soğan doğrama tekniğidir. 

Halka Soğan Doğrama Tekniği: Köklerini kesip kabuklarını ayırarak soyduğunuz soğanı kesme tahtası üstüne alın, kökten uca doğru halka biçiminde dilimler atarak soğanı kesebilirsiniz. Bu yöntemle elde ettiğiniz soğanları balık buğulama, güveç, soğan kızartma gibi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

 

Yaygın olarak kullanılabilen soğan doğrama teknikleri;

Soğan lezzetiyle bilinmesinin yanında bir de yemek yapmak için kullanılırken göz yaşartmasıyla bilinir. Bu neden ile soğan doğrama tekniklerine geçmeden önce yanıtlamamız gerekli olan bir soru var. Soğan doğrarken veya soyarken oluşan etki olarak bilinen göz yaşarmasının ortadan kalkması bir yolla mümkün müdür?

Böyle bir problemin cevabı kısmen evettir. Kullanabileceğiniz soğanları doğramadan veyahut soymadan önce buzdolabı içerisinde bekletmeniz yahut akan suda soymanız soğanın göz yaşartıcı etkisini azaltacaktır. Buna ek olarak soğanı doğradıktan veya soyunca ellerinizi metal bir bıçakla beraber yıkarsanız soğan kokusunun elinize sinmesini engellemiş olursunuz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Et suyu nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?