Sakız lekesi çamaşırdan nasıl çıkar?
Giysilere rahatça yapışan sakızı, bulunmuş olduğu yüzeylerden çıkarmak çoğu zaman riskli bir durumdur. Bu nedenle aşağıda yazılan tav...
Rastgele atılan sakızlar çevredeki nesnelere yapışırlar. Daha sonrasında da bir şeklide gelip sizi bulurlar. Böyle şanssız bir durumla karşılaşmayanımız yoktur. Bu tür hallerde sakız lekesine hızlı halde müdahale etmek lekeninin tümüyle çıkartılmasını pozitif yönde etkilemektedir.
Giysilere rahatça yapışan sakızı, bulunmuş olduğu yüzeylerden çıkarmak çoğu zaman riskli bir durumdur. Bu nedenle aşağıda yazılan tavsiyeleri uygularken dikkatli olunması gerekmektedir. Yalnızca emin olduğunuz kumaşlara bu yöntemleri uygulayınız. Tersi hallerde giysilerinize zara gelmemesi için kuru temizleme firmalarında yardım alınması gerekmektedir.
Giysilerinize yapışan sakız eğer uzun zaman kalırsa, kumaştaki sakız lekesi daha zor bir leke durumuna gelecektir. Ek olarak sakız yapışmış giysiler ile yıkanan diğer çamaşırlarda sakızın bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
Çamaşıra Bulaşan Sakız Lekesini Çıkartma Yöntemleri Nelerdir?
Daha sonrasında sakız lekesinden kurtulmuş olan giysinizi yıkama talimatlarına göre yıkayınız ve yıkadıktan sonra kurutucu kullanmadan kurumaya bırakınız.
Yıkadıktan sonra sakız lekesi giysinizden tümüyle çıkmış ise giysinizi ütüleyebilirsiniz. Giysiniz sakız çıkarma işlemi boyunca elyafları çekilir. Ama merak edilecek bir hal yoktur sakız lekesi çıkınca çekilmiş olan elyaflar ütü ile eski biçimine gelecektir.
Sakızın büyük bir kısmını giysiden çıkarttıktan sonra giysinin sakızlı tarafı yukarı gelecek halde bir buzdolabı poşeti yahut plastik poşetin içine koyunuz. Bu biçimde sakız lekesinin başka yerlere bulaşması önlemiş olursunuz. Daha sonrasında poşetin içine koyduğunuz sakız lekesi olan giysinizi dondurucuya koyunuz. Dondurucuda sakız tümüyle donuncaya kadar takriben bir saat bekletiniz.
Sakız lekesi olan giysinizi dondurucudan çıkarttıktan sonra giysinin üstünde kalan sakızı ağızı küt bir bıçak veyahut kredi kartı gibi sert plastik bir kart kullanarak yavaşça kazıyınız. Bu işlem esnasında giysiye zarar vermem özen gösteriniz. Donan sakızın büyük bir bölümü işlem yapılırken çatlayarak parçalanır. Sakızı imkan bulduğunuz sürece giysiden temizleyince, kalan küçük sakız lekesi parçaları giysinizden yumuşak diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Sakızı son derece nazik ve yavaşça çamaşırınızdan çekerek çıkartınız. Bilhassa bu işlem esnasında sakızın nereden yapıştığını bilmiyorsanız lastik eldiven kullanılması hijyenik açıdan daha doğru olabilecektir.