Gebelikte beslenme

Demir, kan yaparken önemli görülen bir yere sahiptir. Ama demiri gebelik döneminde doğal besinlerden ne kadar çok karşılamaya çalışsa...

 

Annelik dünyanın en kutsal duygusudur. İçinizde yavaşça büyüyen ve şekillenen bir parçayı dünyaya getireceksiniz. Tabi kız mı, erkek mi olur acaba diye düşünüyorsunuz önce ve sonrasında sağlıklı olsun da cinsiyeti farketmez diyorsunuz. Tam siz bunları söylerken biz sizin için bu yazıyı hazırlıyoruz. Sevgili anne adayları; işte size gebeliğiniz sırasında sağlıklı beslenmeniz için birkaç öneri geliyor.

Demir

Demir, kan yaparken önemli görülen bir yere sahiptir. Ama demiri gebelik döneminde doğal besinlerden ne kadar çok karşılamaya çalışsanız da; demir ihtiyacı için ilaç takviyesine ihtiyaç vardır. İlaç olarak alınacak demir takviyesi, hamileliğin 4 ve 5. gibi aylarda alınmaya başlanmalıdır.

Doğal kan yapıcı gıdalar( demir içerenler): Kuru üzüm, pekmez, kırmızı et, yumurta, kuru baklagil vs.

  NOT: Gebeliğiniz boyunca bol sıvı, lifli ve posalı gıdalar tüketmeye, porsiyonlarınızı az lakin sık aralıklar ile yemeye, içki, sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Kalsiyum 

Kalsiyum bakımından gayet zengin besinler: Süt, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Kalsiyum bebeğinizin kemik ve dişlerinin gelişimi için çok önemlidir. Bundan dolayı normal zamanda aldığınız kalsiyum miktarından 2 kat daha çok kalsiyum tüketmelisiniz. Kalsiyumu yeteri kadar tüketmezseniz bu, bebeği çok fazla etkilemez; bebek zaten sizin vücudunuzdan kalsiyumunu alacaktır bu hal sizin vücudunuz için zararlı olur, sizin kendi vücudunuzda kalsiyum eksikliği oluşur. 

 

C Vitamini 

C vitamini yönünden zengin gıdalar: Portakal, limon, greyfurt, yeşil biber, lahana, çilek vs.

C vitamini vücudumuzu hastalık ve enfeksiyonlardan korur, vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hassaten hamilelikte metabolizma hızlı çalıştığı için, C vitamini emilimi hızlı olur o yüzden çok tüketmek lazımdır.

Hamilelik döneminde vücudunuzun günlük ihtiyaçları normal yaşantınıza kıyasla daha da artmaya başlar. Bu ne anlama geliyor: Yani vücudunuza daha çok kalsiyum, protein, vitamin, mineral, demir takviyesi yapmanız gerekiyor.

Protein 

Protein takviyesi de sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Özel olarak balık, içerisinde bulundurduğu Omega 3- Omega 6 yağ asitleri ile bebeğimizin beyin gelişimine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır.

Protein içeren hayvansal besinler: Kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık.

Protein içeren bitkisel besinler: Nohut, mercimek, kuru fasülye...

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Diyabetik beslenme nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?