Barbunya nasıl bir balıktır?

Averaj büyüklükleri 12-14 cm ile maksimum 40 cm arasındadır. Çoğunlukla denizden sahile doğru mevsimlik göçler eder ve bu göçleri de ...

 

Mualliade ailesinden olan barbunya yerli bir balıktır. Sıcak ve ılık denizlerin sahil bölümlerinde dipte ve sürüler durumunda yaşayan bir balık çeşididir. Balığın biçimine bakıldığı zaman yandan görünüşü itibarı ile baş tarafı kuyruğuna göre daha büyüktür. Sırt kısmı koyu renkli ve diğer bölümleri kırmızımsı bir renge sahiptir. Üst çenesi alt çenesinin üstüne kapanmış gibi bir görüntüye sahiptir. Denizin derinlerinde yaşayan bütün balıklar gibi barbunya balığının da gözleri başlarının üzerindedir. Alt çenelerinde iki adet bıyık halinde tüy bulunmaktadır.

Averaj büyüklükleri 12-14 cm ile maksimum 40 cm arasındadır. Çoğunlukla denizden sahile doğru mevsimlik göçler eder ve bu göçleri de suyun sıcaklığına göre yaparlar. On senelik bir yaşam süreleri vardır. Üremeleri ilkbahar ve yaz aylarındadır. Yumurtalarını Nisan ve Haziran gibi aylarda dökerler ve yaklaşık 15-100 bin arasında farklılaşan sayıda yumurtlar. Etinin lezzetli olması ve besin değerinin fazla olması nedeniyle iktisadi değeri hayli yüksektir. Ek olarak hayli bol avlanan bir balık çeşididir. Benzerliği açısından tekir balığı ile çok karıştırılır.

Barbunya içerdiği protein ve omega 3 yağ asitleri yönünden gayet zengindir. A, B, K vitaminleri yönünden gayet zengin besin kaynağıdır. Benzer zamanda çok hastalığa da iyi geldiği bilinir. Kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi yönünden gayet önemli bulunan bir besin kaynağıdır. Barbunya balığının içerdiği yağ oranına göre en lezzetli zamanı Temmuz ve Ekim aylarıdır. Bu aylarda barbunya balığı en fazla tava, ızgara ve kebap olarak tüketilir.

 

Barbunya balığının olta veya el makarası ile avlanılması mümkündür. Fakat oltayla avlanması hızlı olması yönünden daha çok önerilmektedir. Yem olarak solucan veyahut barbunya balığının en fazla sevdiği boru kurdu kullanılabilmektedir.

Türkiye'de azami Akdeniz, Ege ve Marmara bölümlerinde görülmektedir. Fakat Karadeniz kıyılarında diğer kısımlarda olduğundan daha az rastlanır. Balığın takribî dört türü bulunmaktadır. Bunlar; kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyasıdır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kefal nasıl bir balıktır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?