Yeminli tercüman nasıl olunur?

Buna ek olarak mahkeme tercümanlığı noter yeminli tercümanlıktan daha değişik şartlara sahiptir. Mahkeme tercümanlığı yapabilmeniz iç...

 

Yeminli tercüme bir belgenin noterde yemin zaptı bulunan tercümanlar tarafından istenen dile tercümesinin yapılmış olması ve tercüme metnin ilgili tercüman tarafından kaşelenip imzalanması işlemidir. Peki noterden yemin zaptı nasıl alınır? Mütercim tercüman yemini nedir?

Buna ek olarak mahkeme tercümanlığı noter yeminli tercümanlıktan daha değişik şartlara sahiptir. Mahkeme tercümanlığı yapabilmeniz için noter yeminli tercüman olma zorunluluğu yoktur. Mahkeme huzurunda yemininizi etmeniz ve mahkemenin bunu onaylaması kafîdir. Bu yemin noter huzurunda edilen yemine benzer olarak tercümesi yapılacak metnin aslına sadık kalmak ve belgedeki bilgilerin gizliliğini korumak gibi bilgileri içermektedir.

Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yeminli tercüman olarak çalışmak istiyor iseniz aranan ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Yeminli tercüman olabilmeniz için aranan ikinci özellik üniversitelerin mütercim-tercümanlık yahut çeviribilim bölgelerinden lisans diplomasına sahip olmaktır.

Bu noktada kafa karıştırabilecek unsurlardan biri şudur ki bir noterden alınan yemin zaptı diğer bir noter yahut mahkeme tarafından kabul edilmek zorunda değildir. Yani çokca noterle çalışmak ister iseniz birden fazla tercümanlık yemini etmeniz gerekebilir.

Eğer bu şartları sağlıyorsanız yapılması gereken şey yemin zaptınızı onaylayacak bir noter bulmaktır. Sonrasında bu noterde mezuniyet belgenizi ibraz ederek ve noter huzurunda yeminizi ederek notere yeminli tercümanlık zaptınız onaylatmış oluyorsunuz. Yeminli tercüman olmayan kişilerin tercümesini yaptıkları metne imza atma yetkileri yoktur ve yaptıkları tercümeler bir resmiyet taşımaz.

 

Mütercim tercümanlık yemini adınız, doğum tarihiniz, iş ve ev adresleriniz, tahsil dereceniz, hangi dil/dilleri bildiğiniz, noterin bu dili bildiğinize dair kanısının nasıl oluştuğu, yeminin biçimi ve tutanak tarihi gibi bilgileri içerir ve bu yemin noterde bir tutanak ile belgelenerek muhafaza edilmektedir. Noterde yemin zaptı bulunmayan tercümanlara tercüme yaptırılmaz. Yemin zaptını muhafaza eden noter tarafından tercüme hizmetinin karşılığı olan ücret gelir, tercümana ödenecek olan meblağ da gider olarak belgelendirilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Nasıl jokey olunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?