Anason nasıl bir bitkidir?

Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan anason, 50 ile 60 cm arasında boylanabilen, tek senelik otsu bir bitki olarak bilinmektedir. ...

 

Anason, botanikteki adıyla ‘’Pimpinella anisum’', Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen Apaiaceae ailesine ait aromatik bir bitki olarak bilinmektedir. Türkiyede kırmızı biber ve kimyon ile beraber en fazla üretimi yapılmış olan 3 aromatik bitki arasında yer bulur.

Anason nasıl bir bitkidir?

Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan anason, 50 ile 60 cm arasında boylanabilen, tek senelik otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Silindir biçiminde ve dik büyüyen gövdesinin içi boş, tüylü ve çizgili bir yapıya sahiptir. Gövdesinde çok miktarda, uzun saplı ve oval yapraklar bulunmaktadır. Anason tohumları ise yeşil- sarı renkte ve üstü küçük tüylerle kaplıdır. Yıldız anason veyahut "Çin anasonu" olarak bilinen bitki, anasondan farklı bitkidir. Yıldız anason, Apaiaceae ailesinden gelmemesine rağmen içerdiği anaethole nedeni ile anason tadı veren bir baharat olarak kullanılmaktadır.

Anasonun faydaları nelerdir?

Anasonun yaprak, çiçek ve tohumlarından elde edilen tonik, yağ ve ekstratlar; sedatif, antioksidan, anti-fungal anti-mikrobiyal ve anti-spazmodik özelliklere sahiptir. Anasondan elde edilen bileşikler, tıpta yaygın olarak dispeptik şikayetlerin giderilmesinde, nezlenin tedavisinde ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır 

Anason tohumlardan elde edilen yağ; anti-septik, anti-spazmodik, gaz giderici, sindirim destekleyici, balgam söktürücü, uyarıcı ve tonik olarak türlü geleneksel uygulamalarda kullanılan uçucu bir yağdır. Anason yağı, piridoksin, niasin, riboflavin, tiamin ve çokca temel B-kompleks vitaminleri yönünden fevkalade kaynaktır. Piridoksin (vitamin B-6), beyindeki nöro-kimyasal işlevlerin ve bilişsel faaliyetlerin artmasına yardım eder. Benzer zamanda yüksek miktarda C ve A vitamini içermektedir ve güçlü antioksidandır. Vitaminlerin peşi sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum gibi minerallerden de yüksek ölçüde içermektedir. 100 gr anason tohumu, 36.96 mg demir ile günlük ihtiyacın %462’sini karşılar.

 

Güçlü aroması ile önemli bulunan bir baharat olan anason, gıda sanayisinin yanında tıbbi özellikleri ile ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan bitkidir. Anasonun etken maddesi ‘’anaethole’’ isimli alkolde çözünen bir bileşiktir. Diğer önemli bileşikler ise estragol, p-anisaldehit, anason alkol, asetofenon, pinen ve limonendir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Muz nasıl bir meyvedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?