Eskiz nedir?

Eskizde kağıda aktarılacak modelin, önce elle yapılmış olan deneme çizimleriyle taslağı hazırlanır. Karalama çalışmaları olarak da ad...

 

Sözlük anlamı 'taslak, ön çalışma' olan eskiz, resim yapmaya başlamadan önce çizilecek unsurları tasarlama amaçlı yapılmış olan ön çizimdir. 

Eskizde kağıda aktarılacak modelin, önce elle yapılmış olan deneme çizimleriyle taslağı hazırlanır. Karalama çalışmaları olarak da adlandırılan eskizde amaç, asıl projenin ön hazırlığını ortaya koymaktır. Eskiz için hazırlanan özel kağıt ve kalemler vardır. Ek olarak bilgisayar ortamında da bu çalışmalar yapılabilmektedir. 

Eskiz Nasıl Hazırlanır?

Eskizde kuramsal temel çok önemlidir. Bu temel, hem çizimin kalitesini artıracaktır aynı zamanda çizimi kolaylaştıracaktır. Eskizde bazı temel unsurlar vardır. Resmin gerçeğe uygunluğu en öncelikli şarttır. Bunu yapmak için de çerçevenin belirlenmesi ve taslağın hazırlanması gerekmektedir. Gölgelendirmeler ve perspektif de eskizin en ehemmiyetli ayrıntılarıdır. 

Temelinde analitik plan yapma olan eskiz, karakalem karalamalar ile karıştırılmamalıdır. Çünkü eskizde objeler arası mesafeler ölçülür, orantı kurulur ve ışığın geliş açısı dahi kağıda yansıtılır. Böylelikle, resim açıkça eskizin üstünde inşa edilir. Bu anlamda eskiz için resmin iş planı ifadesini kullanmak yanlış olmayacaktır. 

Resmin tamamını önceleri görmeye yarayan eskiz çalışmasında en ideal malzeme karakalemdir. Fakat füzen de eskiz çalışmalarında en çok tercih edilmektedir. Füzenin tek negatif tarafı kolay bir şekilde siliniyor olmasıdır. Bu iki malzeme dışında tebeşir, mum boya, pastel boya ve kuru boya da eskiz çizimlerinde kullanılır 

 

Eskize başlamadan önce ilk iş çizilecek resme uygun çerçeve belirlemek olabilecektir. Bu çerçevenin dikdörtgen olması resmdilecek ögelerin daha rahat konumlandırılmasını sağlayacaktır. Fakat ilgili çalışma için daire, üçgen veyahut kare çerçeveler de tercih edilebilmektedir. Münasip çerçeve tercihi, eskizin ve devamında ortaya çıkacak resmin daha etkileyici olmasını sağlayacaktır. 

Eskizde bakış açısı çok önemlidir. Resmi çizilecek olan obje, merkez noktasına yerleştirilmek yerine çerçevenin içerisindeki değişik noktalardan birine konumlandırılabilir. Çerçeve içindeki etki noktası eskizi yapacak kişinin tercihine kalmıştır. Kişi, terchine göre tam plan veya kesit biçiminde eskiz çalışmasını gerçekleştirmeye başlayabilir. 

Tüm resim çalışmalarının temelini oluşturan eskiz, suluboya, akrilik veya yağlıboya çalışmalarının taslağını oluşturmaktadır. Resmedilecek nesneler, karakalem ile kağıt üstüne çizilir, daha sonrasında hangi resim çalışması yapılacaksa uygulamaya onunla devam edilir. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Revü nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?