Sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Sağlıklı beslenme düzeniyle şahısların kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolesterol ve tansiyon gibi çokca kronik hastalığa yakal...

 

Vücudumuzun büyüme, gelişme ve günlük olarak devam eden metabolizma hareketlerini gerçekleştirmesi için gereken olan besin öğelerinin dengeli halde yeterli miktarlarda alınmasına sağlıklı beslenme denir. Yaşam kalitesinin artması, kişilerin fiziki ve ruhsal anlamda daha rahat bir yaşam geçirmesi için sağlıklı beslenme düzeni de oluşturmaları gerekmektedir 

Öğünlerin belli bir düzen içinde tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Bu düzende günlük olarak 3 öğünden az olmayak biçimde bir öğün sayısı belirlenmeli ve her gün belirlenen bu öğünlerin benzer saatlerde tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Öğle ve akşam yemeklerinde yağlı yemekler tercih edilmemeli, tüketilen yiyeceklerin yanında muhakkak yağsız bir salata bulundurulmalıdır. İnsanlarda mide rahatsızlığı bulunmadığı sürece yiyeceklerle beraber su tüketilmemelidir.

Ara öğünlerde meyveler ya da süt ürünleri tüketilmelidir. Bundan dolayı vücut aşırı aç bırakılmadığından ana öğünlerde gereğinden fazla yiyecek tüketilmez. Aynı zamanda vücudumuzdaki kan şekerinin dengesi sağlanmaktadır. Süt ve süt ürünleri tüketildiği zaman da vücudumuza ihtiyacı olan kalsiyum ve çokca mineral alınmış olur.

Sabah kahvaltılarında hazır mısır gevreği gibi hazır ve tek tip ürünler yerine peynir, zeytin, domates-salatalık ve ekmek gibi besinlerden oluşan çeşitlendirilmiş bir öğün tüketilmelidir. Bilhassa her kahvaltıda peynir veyahut yumurtadan minimum biri bulundurulmalıdır. Reçel, çikolatalı besinler ve tatlı gıdalar olabildiği miktardai olabildiği ölçüde az tüketilmelidir. Kalorisi düşük ama gram olarak daha çok yer kaplayan yeşilliklerden bolca tüketilmelidir.

 

Besinleri birkaç besin grubu içinde toplamak mümkündür. Bu besin grupları; süt, yoğurt, peynir, et, yumurta ve kuru baklagiller, taze sebze ve meyve, tahıllardır. İmkan varsa her öğünde mümkün değilse de en azından her gün içinde tüketilen besinlerin içinde bu besin gruplarının hepsinden bulunması sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak için gereklidir.

İçerisinde ne olduğu bilinmeyen şekerler, çikolatalar, gazlı içecekler, alkol ve hazır paketli gıdalar tüketilmemeli olabildiğince ev yapımı doğal ürünler tercih edilmelidir.

Sağlıklı beslenme düzeniyle şahısların kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolesterol ve tansiyon gibi çokca kronik hastalığa yakalanma riskleri azalır. Ek olarak kişiler bu hastalıklardan birine veyahut birkaçına sahip ise de bu hastalıkların seyri iyi yönde değişir. Sağlıklı beslenme programı oluşturabilmek için her şeyden önce dikkatin açılması gereken birkaç nokta vardır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Diyet yapmadan nasıl zayıflanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?