İncir ağacı nasıl budanır?

Ürün vermeye kullanıma hazır duruma gelmiş ağaçların, şeklin dışına çıkmış, birbirinin üzerine binmiş, kırılmış sürgünlerinin kesilme...

 

Ilıman iklimi sevdiği için Akdeniz ve özel olarak Ege'de sürekli rastladığımız incir ağacı, bakımı kolay meyvesi de bir o kadar lezzetli ağaç çeşididir. Tazesi meyve olarak ve reçel olarak sofralarda, kuru olarak tatlılarda ve yemiş olarak tüketimi sıkça görülmektedir. İncir ağacının sulanmasından, toprak isteğinden, ekilecek yerden daha önemli nokta budanmasıdır. Budama yapılmayan ağaçlarda, düzensiz gelişir, dallar kırılır, kalitesiz meyve oluşur, dalların artmasından ötürü bazı yerler ışık almaz, ağacın verimi minimuma düşer. Peki incir ağacı nasıl ve ne zaman budanır?

Budama

Ürün vermeye kullanıma hazır duruma gelmiş ağaçların, şeklin dışına çıkmış, birbirinin üzerine binmiş, kırılmış sürgünlerinin kesilmesi ve besinin meyveye gitmesini sağlamak için yapılmış olan ürün budamasıdır. Diğer bir budama, yaşlanmış verimden düşen ağaçlara yapılmış olan gençleştirme budamasıdır. Yaşlı ağaçlarda yer yer dallarında sarkmalar görülmektedir. Ürün vermemeye başlarlar. Çok kuru dallar toptan kesilip diğer sık dallar azaltılır. Gövdeye yakın yerden budanır. Yeni sürgünler vermesi için hazırlanır.

Not: 1 seneden küçük ağaçlara budama yapmamaya, kalın dallarda kesimi dalın dip noktasından yapmaya, ince dallarda makas, kalın dallarda testere kullanmaya özen göstermeye dikkatli olun.

Yeni dikilen fidanların daha gençken, ürün vermeye başlamadan önce yapılması gerekli olan, ağacın yapısını, istediğimiz şekle gelmesini sağlayan şekil budamasıdır. Hızlı gelişen ağaçlar az budanmalıdır. Gelişimi az görünen ağaçlar ise daha sık ve fazla budanmalıdır. 1 metre yükseklikteki ana dalların gelişimini sağlamak için yeni çıkan sürgünler kesilmelidir.

 

İncir ağacı budanması genel olarak yaz bitmesine yakın soğuklar çok başlamadan yapılmalıdır. İncir ağacında budama çok önemlidir. Kaliteli meyve alımını bire bir etkilemektedir. Budama yapılmayan ağaçta meyvelerin besin alımı engellenir. İncir ağacına 3 tür budama uygulanmaktadır.

Dikilmesi çoğunlukla ilkbahar başlangıcıdır. Fidanlar yerlerine ekilmeden önce 1 - 2 yaşından aşağıda olmamalılardır. Yoksa kökleri tutmaz ve gelişemezler. Fidanların küçük olduğuna bakıp asla sık dikmeyin. Büyüdüklerinde devamlı hale gelirler ve hava alamayacaklarından ötürü meyve vermezler. Dikilecek fidanların kırık bölgelerini makas ile budamayı, kırık olmayan ama fazlaca uzun olan köklerden kurtulmayı unutmayın.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Ihlamur ağacı nasıl budanır ? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?