Ihlamur ağacı nasıl budanır ?
Genç ıhlamur ağacının dip bölümünden alınan sürgünler kesilir ve ağacın tekrar sürgün vermesi sağlanır. Gövde üstünde yapılmış olan b...
Gölgesini, dinlenmek için kullandığımız, kokusuyla ruhumuza hoşluk katan, yararlarıyla hep hayatımızda yer almıştır ıhlamur ağacı. Özel olarak kıyı bölgelerimizde daha fazla karşımıza çıkarlar. Kendine cadde ve sokak aralarında yer bulmayı başarmıştır. Park ve bahçeler için özellikle da yetiştirilmiştir. Doğramacılıkta, ip ve kaba dokumalarda, tıbbi amacı ile ve çokca halde yararlanılmıştır. Arıların kullandığı bir nektar olmuştur. Evlerde şifa kaynağı olmaya devam etmektedir. Köy meydanının buluşma noktası ve süsüdür.
Genç ıhlamur ağacının dip bölümünden alınan sürgünler kesilir ve ağacın tekrar sürgün vermesi sağlanır. Gövde üstünde yapılmış olan budamalar, dalsız gövdenin oluşturulması ve tepe tacının yükseltilmesi içindir. Fidanlar dikimden başlayarak, bilhassa aşağıdan başlayarak yoğun dallanarak büyümeye yönelirler. Ama bu dalların tamamının birden, tepe tacını oluşturması, beklenemez. O nedenle gövde üstündeki dallar, en alttan başlayarak budanmak ihtiyacı hisseder. Budama sonra, budanan yerler koruyucu macunla kapatılmalıdır. İhtiyarlamış ve kurumaya yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Çünkü bunlar yapılmış olan bu ağır budamayı kaldıramaz ve kururlar. Genç olan ağaçlar ise budama devamında, strese girerler. Yaşamlarını sürdürmek amacı ile, köklerden beslenmeye hız verirler. Bu halde sürgünler (küçük filiz dalcıkları ) oluşur. Bu oluşan sürgünleri doğru yönlendirme yapmak gerekmektedir. Amaca hizmet etmeyen sürgünler alınır.
Ihlamur ılıman iklim bitkisi olup, sıcak havadan ve güneş alan yerlerden hoşlanır. Dona karşı gayet duyarlıdır. Besin maddelerince zengin asidik topraklarda gelişim gösterir. Derine giden anakök ve güçlü yan kökleri, ıhlamur ağacını, rüzgarın etkisine karşı sağlam yapar.
Ağaçların gücünün, kuvvetinin artması, ömürlerinin uzaması için budama yapılmaktadır. Kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, eğri büyüyen, ağaçlar budanarak rahatlatılır. Çok dallanarak nefes alması zora düşmüşse, nefes alması sağlanır. Budamak, özümlemenin artması, ışığın ağaçların iç bölümlerine daha iyi girebilmesi için, son derece faydalıdır. Ihlamur ağacı büyüme zamanı dışında budanabilir.
Ömürleri takriben bin sene olan, uzun boylu ıhlamur ağaçları, temiz havaya ihtiyaç hissederler. Toprağının derin olmasını isterler. Besini bol, nemli toprak onlar için çok uygundur. Çok değişik çeşitleri mevcuttur. Ihlamur ağacının dişileri, beyazımsı sarı renkte, güzel kokulu çiçeklerini, haziran yahut temmuz ayında açarlar. Erkek ıhlamur ağaçları çiçek açmazlar.