Şeftali ağacı bakımı

Gübreleme ve sulama da önemlidir. Şeftalinin gübrelemesi kaliteli meyve ve yaprak yapısına sahip olması açısından aksatılmamalıdır. Ş...

 

Haziran ve ağustos ayları arasında çokca kişinin seve seve tükettiği şeftalinin yetiştiriciliği ve bakımı sabır istese de zor değildir. Şeftali ağacı çok değişik iklime uyum sağlayabilir. Çoğunlukla güneşi sever. Esasen tüm tüm gün güneş alabilecekleri bir yerde büyütülürse çok güzel olur. Averaj 5-6m yüksekliğindedir. Hasat mevsimi ağustostur. Doğru budama yapılmış olması, toprak drenajına dikkatli olunması halde yüksek verim alınır.

Gübreleme ve sulama da önemlidir. Şeftalinin gübrelemesi kaliteli meyve ve yaprak yapısına sahip olması açısından aksatılmamalıdır. Şeftalide sulamanın nasıl yapılacağı yetiştirildiği bölgenin iklim koşullarına göre değişir. Yağışların azaldığı hallerde hassaten ilkbaharda iyi sürgünler elde etmek için sulama yapılmalıdır.

Şeftalinin budanması da verim için çok önemlidir. Dal kırılmalarını önlemek, düzgün şekil kazandırmak, her yıl verimli ürün elde etmek, yeni sürgünlere besin sağlamak, kök ve gövde dengesini sağlamak amacı ile budama yapılmaktadır.

Şeftaliyi diktikten sonra 6-12 saat süreyle köklerinin su emmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için köklerin rahat bir biçimde emilim yapması geniş bir çukur kazarak sağlanabilir. Bu şeftali için hayati öneme sahiptir. Dikimden sonra ağacın çevresi yabani otlardan arındırılmalıdır.

Her şeyden önce şeftali ağacını diktiğimiz toprağa önem vermeliyiz. Derin ve kumlu toprak ister. Topraktaki kötü drenaj şeftalinin kök sistemini bozar. Toprak iyi drenajı düzgün yapılıp topraktaki suyun arazi dışına gönderilmesi gerekmektedir. Büyümekte olan bir şeftali ağacının toprağın ph derecesi 6.5 olmalıdır. Toprak tam olarak çapalanmalı ve derinleştirilmelidir.

 

Şeftali büyütmeye 1 yaşında ve düzgün kök sistemine sahip küçük fide ile başlanır. Bu kökleri düzgün olmayan büyük bir fideden daha iyi bir seçim olur. Şeftalinin sağlam ve sağlıklı olması büyümesine de yardım eden olabilecektir.

Şeftali ağacının bakımı için bilinçli olmak önemlidir. Ağacın meyve oluşturması için tozlaşma gerekmektedir. Şeftalinin nerede ise tüm çeşitleri kendine verimlidir. Yani kendi kendini tozlaştırabilir. Bu sebeple bir şeftali ağacı yetiştirmek için tek bir fide yeterlidir.

Tüm meyve ağaçlarında olabileceği gibi şeftalide de hastalıklardan koruma için ilaçlamalar yapılmaktadır. Şeftalide azot ve bor eksikliğinde yapraklarda kırılmalar, büzülmeler ve renk değişimleri gözlenir. Bundan hariç çinko, fosfor, magnezyum, potasyum ve demir gibi minerallerin de eksiklikleri şeftalinin büyümesini negatif etkilemektedir. Bunları tamamlayacak gübreler ve ilaçlar münasip programlarda atılmalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Kiraz nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?