Kiraz nasıl yetiştirilir?
Kiraz ağacının gübrelenmesi, çapalanması, budanması, sulaması bakım işlemlerini oluşturmaktadır. Çapalama işlemi ekildikten sonra tak...
Kiraz üretimi dünya sıralamasında çoğunlukla ikinci sırada gelir. Ülkemizin iklim koşulllarının münasip olması hasebiyle nerede ise her yerde yetişme imkanı bulmakla beraber yaz aylarının en sevilen meyvelerin başında gelmektir.
Kiraz ağacının gübrelenmesi, çapalanması, budanması, sulaması bakım işlemlerini oluşturmaktadır. Çapalama işlemi ekildikten sonra takriben bir ay gibi bir süreyi tamamlayınca azotlu gübreleme kullanılarak yapılmaktadır. Budanma işlemi açısından kiraz ağacı minimum budama isteyen meyve çeşitleri arasındadır. Dikimden sonraki birkaç sene içerisinde, yani ana dallar toptan oluştuktan sonra yapılmaktadır. Budanması ağacın meyve tutumunu, görüntüsünü ve meyve kalitesini arttırır. Budama işleme kiraz ağacının dallarından belli olur. Ana dallar oluştuktan sonra dengeyi bozan uç ve yan dalların uçları alınmak suretiyle yapılmaktadır. Bu işlem her sene devam eder. Düzenli olmak şartıyla senelik yağış miktarı 600 mm'nin üstünde olan yerlerde kiraz bahçeleri sulanmasına gerek yoktur. 600mm'nin altında yağış alan yerlede ise haziran ile eylül ayları arasında 2-3 kez sulanmalıdır.
Kiraz ağacının en erken ve kaliteli yetiştiği yer İzmir ‘in Kemalpaşa ilçesidir. Buna ek olarak Tekirdağ’ın da kirazları çok meşhurdur ve Tekirdağ ile özdeşleşmiştir.
Kiraz ağacı vejetatif üreme yapan bir meyve ağacıdır. Vejetatif üreme yöntemlerinden biri olan aşı ile kiraz ağaçlarının büyük bir kısmı çoğaltılır. Kiraz ağacının çoğaltılmasında kullanılan yöntemler kalem aşısı ve kabuk aşısı olmak üzere iki kısımdan oluşur. En bilinen olanları T göz aşısı ve yama aşıdır. Çiftçiler arasında en fazla bu aşılar kullanılmaktadır. Bunun neden aşının yapılmış olması daha kolay olması ve tutma olasılığının diğer aşılara göre çok çok yüksek olmasıdır. Fidanların dikimi tahta gibi destekleyici maddeler kullanılarak yapılmaktadır. Fidanın kökü toprağa konur ve hafifçe aşağı doğru itilir. Köklerin tutulması için bu işlem gereklidir. Üzerine, zengin mineralli topraklar atılarak dikim işlemi tamamlanır. Dikimden hemen sonra can suyu verilmesi önemlidir. Bunu ihmal etmemelisiniz. Ek olarak bazı kiraz çeşitleri kendi kendini dölleyememektedir. Bunu yapmak için ektiğiniz yerde birbirini dölleyebilen birden değişik kiraz çeşitleri olması önemlidir.
Kiraz meyvesinin anavatanı olarak Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki bölüm gösterilir. Türkiyede Kuzey Anadolu Dağları ve Doğu Toroslar’da yabani olarak yetiştiği gözlenir. Kiraz ılıman iklim meyvesi olduğundan şiddetli yaz kuraklığından ve aşırı soğuktan zarar görür. Bu iklim bölümlerinde verimli ve kaliteli bir biçimde yetişmez. Toprak tercihi de önemli kabul edilen bir noktayı teşkil eder. Kirazlar zengin mineralli torakları severler. Alüvyal topraklar ve dağ eteklerindeki yumuşak derin topraklar en iyi verim alınabilecek toprak tipleridir.