Limon ağacı bakımı

İster limonun tohumunu, ister fidanını alıp limon ağacı yetiştirebilirsiniz. Her bitki gibi toprak, su ve güneşe ihtiyaç duyan limon ...

 

Turunçgillerin ekşi gözdesi limon doğada yetiştiği gibi saksıda da yetiştirilebilir. Her iki biçimde de limon ağacının bakıma ihtiyacı vardır. Saksıda yetiştirecekseniz hem evinizi süsleyecek aynı zamanda size meyve verecek olan ufak limon ağacının bakımı için münasip ortamı hazırlamanız gerekmektedir.

İster limonun tohumunu, ister fidanını alıp limon ağacı yetiştirebilirsiniz. Her bitki gibi toprak, su ve güneşe ihtiyaç duyan limon ağacına bu faktörler doğru koşullarda sağlandığında küçük, sarı ve ekşi meyveler veren bir ağaca sahip olabilirsiniz.

Gübreleme

Kasım ve aralık ayında gübreleme yapılmalıdır. Takriben 20 cm kadar derinlik kazanacak halde gübre verilmelidir.

Toprak ihtiyacı

Limonun toprağı iyi işlenmiş olmalıdır. Senede 4-5 kez çapa yapılmış olması gerekmektedir. Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında 20 gün içerisinde bir çapalanması önerilmektedir.

Sulanma İhtiyacı

Limon ağacı nisan ayında sulanmaya başlanmalıdır. 2 hafta içinde bir sulanmalıdır. Yazın ise her gün sulanmalıdır. Yağmur yağana kadar sulama işlemi devam etmelidir.

Budama

Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyor iseniz dikkatli olmanız gerekenler:

Bu gibi bakımlar yapılmazsa limon ağacınız meyve vermeyecektir. Çok önemli nedeniyse ağacın ışık ve güneş almamasıdır. Toprağın gübreye doyması gerekmektedir. Azot, fosfor ve potasyum özellikleriyle zenginleşen bir toprakta yetiştirilmesi çok önemlidir. Toprağın organik maddelere sahip olması gerekmektedir, büyükbaş gübresiyle toprağa bu özellik verilebilir.

 

Limon ağacının zamanında budanmaması da meyve vermemesine neden olabilir. Ağacın hastalıklardan korunması budamayla önlenir. Donmaya mahkum edilen limon ağacı da meyve vermeyecektir. Limon ağacının meyve vermesi için bu bakımların yapılmış olması önemlidir.

Limon ağacının verimini artırmasında budama işlemi çok önemlidir. Ekim ayının sonuna doğru kesinlikle yapılmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Erik ağacı bakımı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?