Kalsiyumun önemi

Hassaten büyüme ve yaşlılık zamanında kemiklerin güçlenmesi adına kalsiyum hayli önemlidir. 40 yaş üstü kadınlar osteoporozun (kemik ...

 

Toprak alkali (2A) grubunda bulunan adı latince kireç anlamına gelen "Calx" sözcüğünden türeyen kalsiyum insanlar için hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik açıdan hayli önemlidir. Eksikliğinde de fazlalığında da çok soruna yol açabilmektedir. Hemeostasinin (vücut dengesi) korunmasındaki önemi de büyüktür.

Hassaten büyüme ve yaşlılık zamanında kemiklerin güçlenmesi adına kalsiyum hayli önemlidir. 40 yaş üstü kadınlar osteoporozun (kemik erimesi) önüne geçmek için devamlı olarak "kemik yoğunluğu testi" yaptırmalıdırlar. 

Kalsiyum eksikliğini gidermek için ilaçlar alınır. Ek olarak süt ve süt ürünleri, balık, keçi boynuzu, susam, tofu, keten tohumu, yer fıstığı, fındık, badem, dere otu, kereviz, yeşil yapraklara sahip sebzeler, ıspanak, brokoli, toz acı biber, buğday kalsiyumca zengin besinlerdendir. Bu yiyecekler alınmak suretiyle eksikliğinde ortaya çıkacak olan problemlerden korunulabilir. 

Kalsiyum fazlalığı da eksikliği gibi problemlere yol açar. Fazla kalsiyum böbreklere zarar vermektedir, özel olarak böbrek taşı oluşumunda diğer minerallerden daha fazla etkili olmaktadır. Fazla kalsiyum diğer minerallerin emilimini azaltır. Bu da diğer minerallerin eksikliğinde ortaya çıkacak olan hastalıklara zemin hazırlar. Ortaya çıkacak problemlerden korunmak için; kalsiyum takviyesi alınmadan önce doktora başvurulmalıdır. Alınıyor ise normal miktardan daha fazla su tüketilmelidir.

 

Hipokalseminin (kalsiyum eksikliği) bazı belirtileri vardır. Bunlar; kas krampları, kemiklerde zayıflık ve kemiklerin normalden daha kolay zarar görüp kırılmaları, gerginlik ve asabiyettir. Kalsiyum eksikliğinde bazı hastalıklar ve bozukluklar meydana gelir. Bunların büyük bölümü sinir ve kemik ile ilgili rahatsılzıklardır. Kemik erimesi, eklem ağrıları ve zayıflıkları, el - ayak ağrıları, insomnia (kronik uykusuzluk), kaslarda uyuşukluk, baş ve boyun ağrıları, kalp ritmi bozuklukları, tansiyon, depresyon , diş çürümeleri, diş minelerinde zayıflık, kanın pıhtılaşmasındaki gecikme ve pıhtılaşmaması meydana gelen rahatsızlıklardan bazılarıdır. Çocuklarda eksiklikliğinde, büyüme ile ilgili sorunlar meydana gelir. Kemikler hayli zayıf kalıp eğilmeye başlayabilir.

Yetişkin kişilerde yaklaşık 1 kilogram kalsiyum vardır ve bunun %98-99'u kemiklerde depo edilmektedir. Kalan kısım ise hücrelerde bulunmaktadır. Kalsiyum olmaz ise bir hücre diğer hücreler ile bağlantı kuramaz çünkü sinirler iletimini kalsiyum vesilesiyle gerçekleştirebilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Frengi nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?