Kol kırığına alçı nasıl yapılır?
Başka bir yol ile yapılmak istenirse ele bir alçı altı çorabı geçirilir. Alçı çorabının üzerine, kolun yukarısına kadar pamuk sarılır...
İnsanlar ellerini ve kollarını çok kullanırlar ve kol kırığı şüphesiz ki insanı çok zorlayan ve kişilerin işlerini aksatan bir durumdur. Ama sağlam bir alçı uygulandığı halde kol kısa zaman içinde iyileşir. Türlü ayrıntılarıyla beraber kola alçı yapımı, dikkat gerektiren bir işlemdir.
Başka bir yol ile yapılmak istenirse ele bir alçı altı çorabı geçirilir. Alçı çorabının üzerine, kolun yukarısına kadar pamuk sarılır. Sarılırken eklem bölümü daha çıkıntılı olduğundan ötürü çoğu zaman üstünden, normal zamanda geçilen katın 2/3'ü kadar kat geçilir. Bunun gayesi eklem bölümüne zarar vermemektir. Yukarı doğru birkaç kat geçildikten sonra kırık parçaların kaymaması için bir zaman münasip pozisyonda tutulur. Alçı materyali donana kadar bu biçimde tutulup donması beklenir.
Geniş bir kabın içine aşırı sıcak olmamak kaydıyla sıcak su konur, alçı sargılarından bir tanesi suyun içine atılır. Alçı sargısının içine su girdiği zaman hava habbeleri suyun üzerine çıkmaya başlar. Daha sonrasında ikinci alçı sargısı atılır. Birincisi sudan çıkarılır ve içerisindeki sudan arındırmak için sıkılır. Sıkılan alçı bandajı artık kullanılabilmektedir.
Alçı yapımı için hepsinden önce hastanın rahat bir pozisyonda olması gerekmektedir. Alçıya alınacak kolun dirseği masaya dayanır. Kola doktorun istediği pozisyon verilir. Hastadan bileğini geriye doğru bükmesi istenir. Ek olarak işaret parmağı ve baş parmak ucu birleştirilir. Alçı bitene kadar parmaklar bu biçimde kalmalıdır.
Sargının serbest ucu sol el ile tutulur, alçı sargısının yumağı da sağ eldedir. Daha sonrasında sargı sarar gibi, alçı bandı sarılır. Sarma işlemi boyunca sargı bükülmemelidir. Her bir devir diğerinin üçte birini örtmelidir. Alçılı sargı, hastalığın derecesine göre çokca kere üst üste yapılabilmektedir. Yeteri kadar kalın olan sargı sarıldıktan sonra, üstüne alçı çamuru sürülür. İki el kullanılarak sargıların üstüne çamur sürülür. Bu işlem alçıyı daha kuvvetli hale getirir. En son kırışıklıklar düzeltilir. El parmak orta ekleminin ve baş parmak ucunun serbest olması çok önemlidir. Alçı, başka bir alçı sargı ile sağlamlaştırılır. Geniş bir kol askısı kullanılmaktadır ve alçı yapılmış olur.