Plank nereleri çalıştırır?
Plank çalışırken dikkatli olunması kurallar vardır. Bunların başında duruş gelir. İlk başta engebesi az yahut düz zemine yüz üstü şek...
Göbeksiz bir vücut ve şekilli karın kasları her bireyin hayalidir. Karın kasları için bilinen en bilinen hareket mekik çekmek olsa da çok kişinin bilmediği plank, doğru ve düzenli halde yapıldığı sürece hayli fit bir karın bölümü yaratır.
Plank çalışırken dikkatli olunması kurallar vardır. Bunların başında duruş gelir. İlk başta engebesi az yahut düz zemine yüz üstü şekil alınır. Kolların açısı omuz genişliğini aşmayacak halde olmalı. Kollarımız dirseklerden bükülü bir biçimde yerle bütünleşirken, kalçamız dik, ayaklarımız ise biri birine yakın olmalı.
Son olarak bacak kaslarını çalıştırmak için klasik plank duruşundayken gergin şekildeki bacaklarımız yukarı doğru kaldırılıp indirilir. Bu biçimde bacakların sıkılaşması sağlanmaktadır.
Yan biçimde durarak da plank çalışılabilir. Bir dirsek yere koyarak klasik yan plank pozisyonu alınır. Daha sonrasında yere koyduğumuz dirseğin ters yönündeki ayak geriye atılarak sol elle tutulup kalçaya doğru çekilir. Bu biçimde oblik adı verilen yan karın kasları çalıştırılır.
Doğru yapılmış olan plank hareketi, karın kaslarının peşi sıra sırt, kol ve bacak bölgesinin çalışmasında da etkili olmaktadır. Düzenli biçimde yapılmış olan plank, 2-3 hafta sonra gözle görülmektedir farklılık sunar.
Diğer bir alternatif de klasik plank duruşuyla şınav pozisyonu arasında belirlediğimiz süreye göre süekli farklılık yapmaktır. Böylelikle karın kaslarıyla beraber, kol, omuz ve göğüs kasları da etkili halde çalışır.
Plank hareketi, hiçbir alet gerektirmedği için yapması gayet kolaydır. Evde, tatilde, çimde, kumda her yerde yapmak mümkündür.
Plank hareketinde birkaç ufak değişiklikle değişik yerlerdeki kas kütlesini artırmaya yoğunlaşabiliriz. Örneğin omuz bölgemizin çalışmasını istiyorsak normal plank duruşundan değişik olarak tek kol çalışabiliriz. Bir kolumuz dirsekten bükük halde yerde dururken diğer kolumuz omuzun gerisinde avuç içi yere temas edecek biçimde durmalı. Bu hareket triseps de adı verilen omuz bölgesinin gelişmesine yardım eden olurken aynı zamanda karın kası ve bacak bölgesini de çalıştırır.
Normal plank hareketi, vücudumuzun ön bölümünde sıkılaşmaya yardım eder. Başta karın kası olmak üzere baldırlar ve omuzlar kısa zamanda istediğimiz hali alırlar.
Plank hareketinde süre hayli önemlidir. Başlangıçta 10-15 saniye arası olabilir. Fakat her gün az daha artırarak ilk ayın nihayetinde 4-5 dakika benzer pozisyonda durabileceğimiz kıvama gelmemiz gerekmektedir. Bu biçimde devam edersek vücudumuzdaki görsel değişikliği kısa zaman içinde fark ederiz.