Kalp hastası olduğumu nasıl anlarım?

Kalp vücudun temel organlarından biridir. Bazı organlar olmadan yaşamınıza devam edebilirsiniz ama kalp olmadan asla yaşayamazsınız. Bu açıdan kalp sağlığını korumak, genel vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir diyebiliriz...

 

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, her dört kişiden biri kardiyovasküler hastalıktan dolayı hayatını kaybetmekte. Bu nedenle kalp hastalıklarının belirtileri çok iyi izlenmesi gereken şeylerdir. İlk işaretler geldiği andan itibaren muhakkak bir hastaneye gidip doktor kontrolüne gitmenizde yarar vardır. Amerika'da uzman doktorlar, kalbi sağlıklı tutmanın önemini anlatan çokça makale yayınlıyorlar. Bu makalelerin birinde, kalp rahatsızlığının ilk belirtisi olarak kalbin düzenli çalışmaması gösterilmekte. Bu işaretler, bir hastaneye gitmeden önce, dış yönden görülebilecek ve anlaşılabilecek olan işaretlerdir. Sadece bunlara dayanarak değil, kesinlikle muayene olarak kesin karar verilmelidir. Şimdi gelin kalp hastalığının işaretleri nelermiş onları ayrıntılarıyla inceleyelim.

1. Buruşuk Kulak Memeleri

Bu türden bir dış gösterge, tıpta Frank İşareti olarak bilinir ve diyagonal bir biçimde kulak bölgesinde meydana gelen kırışıklık olarak gözlemlenir. Yapılan medikal çalışmalar, kulak memesi üzerinde görünen dış kırışıklıkların ve ateroskleroz riskinin artmasıyla, arterlerin içinde plağın biriktiği bir hastalık olduğunu göstermiştir.

40'ın üzerinde çalışma, kulağın bu özelliği ile artmış ateroskleroz riski arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Son zamanlarda, bu kırışıklıkların beyindeki kan damarlarının hastalığı olan serebrovasküler hastalıkta da rol oynadığı görülmüştür.

 

2. Yağlı Şişlikler

Kalp sorunlarının başka bir dış göstergesi sarı renkli bölgelerdir. Bu çeşit yağlı şişlikler, (klinik ismiyle “ksantomlar” olarak bilinir.) dirseklerde, kalçalarda, dizlerde yahut göz kapaklarında görülebilir. Yumruların kendileri zararsızdır, ancak daha büyük sorunların işareti olabilmektedirler. Ksantomlar en yaygın olarak ailevi hiperkolesterolemi adı verilen bir genetik hastalığı olan kişilerde görülür. Bu rahatsızlığı olan kişiler, yüksek düzeyde düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyelerine sahiptir - yani “kötü kolesterol”. Bu kolesterolün seviyeleri o kadar yüksektir ki deride birikmektedirler. Ne yazık ki, bu yağlı birikintiler de kalbi besleyen arterlerde ortaya çıkmaktadır. Dokulardaki bu yağ birikintilerine neden olan mekanizma anlaşılmakta ve kolesterolü azaltan ilaçlardan biri olan statinlerden birinin gelişmesine yol açtığı için tıpta ikonik bir yer tutmaktadır.

3. Şişkin Tırnak Görünümü (Clubbed Fingernails)

Daha fazla dokunun üretilmesi nedeniyle tırnaklarınız şekil değiştiriyorsa, kalınlaşıyor ve daha şişkin ve daha geniş yapıya geçiş yapıyorsa, bu bir kalp rahatsızlığı işareti olabilmektedir. Değişim ise genellikle ağrısızdır ve her iki elinizde de meydana gelir. Bu değişikliğin kalp sorunlarına neden olmasının nedeni, oksijenli kanın parmaklara düzgün bir şekilde ulaşmamasıdır ve bu nedenle hücreler, bu sorunu büyümeyi deneyerek çözmeye çalışırlar.

 

4. Gözlerde Gri Halkalar Görülmesi

Gözün renkli kısmı olan irisin dış bölümünde gri bir halka olarak yağ birikintileri görülebilmektedir. Bu “arcus senilis” denilen şey, tam bir halka oluşturmak için ilerlemeden önce irisin tepesinde ve dibinde başlar. Bu şey görmeye engel olmadığı için kişi bunu ilk zamanlarda fark etmeyebilir. Genellikle aynada yakında incelenirse görülebilirler.

40 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık %45'inde, 60 yaş üzeri kişilerin de yaklaşık olarak %70'inin irisleri etrafında bu yağ halkası vardır. Bu yağlı halkanın varlığının, koroner kalp hastalığı için bazı risk faktörleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

5. Çürük Dişler ve İltihaplı Diş Etleri

Ağzımız bilindiği üzere birçok bakterilerle dolu bir yerdir. Bu bakterilerin bazıları faydalı olabildiği gibi, bazıları da zararlıdır. Ağız sağlığımızın durumu da bizlere, kardiyovasküler sağlığımızın durumu ile ilgili belirleyici bir bilgi verebilmektedir. Zararlı dediğimiz bakteriler, kan dolaşımına ağız yoluyla girerek kan damarlarında iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da kalp damar hastalıklarına yol açabilir. Yapılan çalışmalar, diş kaybının ve iltihaplı diş etlerinin (periodontitis) kalp hastalığının belirteçleri olduğunu göstermiştir.

6. Mavi Dudaklar

Dudaklarımızın rengi de, kalp hastası olup olmadığımıza dair bir belirti sunabilmektedir. Dudaklar normal bir kişide kırmızıdır, ancak kalp rahatsızlığı olan kişilerde mavimsi bir renk (siyanoz) olabilmektedir. Çünkü kardiyovasküler sistemin dokulara oksijenli kan vermedeki başarısızlığı dudakların bu rengi almasına sebep olur.

Tabii ki, insanlar aşırı soğuk ya da yüksek irtifada ise geçici oksijen eksikliğinden dudakları mavimsi bir renge dönüşebilir. Bu normal bir durumdur. Fakat yukarıda sayılan diğer 5 madde ile ilgili bazı belirtiler gördüyseniz, mutlaka aile hekiminize gidip, kalp kontrollerinizi mutlaka yaptırınız.

Adam Taylor (Director of the Clinical Anatomy Learning Centre and Senior Lecturer, Lancaster University)

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bilimsel olarak nasıl daha çekici olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?