Hapşırık nasıl geçer?

Hapşırık nasıl geçmektedir?...

 

Hapşırmak, herkesin bildiği, yaşadığı, önlemez bir refleks. Bu yazının konusu olan hapşırığın nasıl geçeceğine gelmeden önce, "Hapşırık nedir ve neden oluşur?" sorusuna cevap vermemiz gerekmektedir.

Hapşırık nasıl geçmektedir?

Peki bu kadar kompleks bir tepki olan hapşırığın bir faydası var mı?

Hapşırık, bir uyaranla karşılaşan burnumuzun (bu uyaranlar karabiber, toz, soğuk hava vb.) vermiş olduğu uyarıyla karın, diyafram, gırtlak ve çenenin aynı süre içinde vermiş olduğu tepkidir. Bu tepki bazen o kadar hızlı olur ki, hapşırdığımızda burnumuzdan çıkan havanın hızı 150 km.'ye ulaşabilir.

Hapşırdığımız anda karnımızdan ve beynimizden başlamak suretiyle bütün vücudumuzda yüksek bir basınç meydana gelir ve bu basınçla kan yoğun bir biçimde damarlarımıza doğru gider.

Sağlıklı kalp için hapşırık ve hapşırmak önemli. Ek olarak alt ve üst solunum yollarımızın en iyi savunma mekanizması da yine hapşırık. Akciğerlerimizde normal yollardan atılamayan ölü hava, hapşırıkla dışarı atılabilir. Ek olarak hapşırık sırasında sinüs kanallarımız açılır ve beyin damarlarımız genişler.

Okuduğunuz bütün öneriler, bir sağlık sorunundan kaynaklanmayan hapşırıklar için çözüm olabilir. Alerjik sinit gibi bir rahatsızlığınız var ise ve hapşırıklarınız kronik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, ilk yapacağınız bir hekime muayene olup, tavsiyelerini uygulamaktır.

 

Alternatif tıbba inanıyorsanız; mersin çayı, hanımeli çayı içebilir, nergis koklayabilir ve marul yağını burnunuza damlatabilirsiniz.

Öte yandan, bu kadar önemli görülen bir refleks olan hapşırığı engellemeye çalışmanın da ciddi riskleri var. En başta bayılma, damarlarda hasar ve kalp krizi. Siz siz olun, hapşırığınızı engellemeye çalışmayın.

İlk başta sizi hapşırtabilecek koku ve yerlerden uzak durmalısınız. Çünkü bunları kokladığınızda burnunuzun hava yolu kaşınacak ve beyne giden uyarı ile hapşırmaya başlayacaksınız. Eğer alerjik hapşırığınız var ise, bir alerji hekimine gittikçe hastalığınız hakkında bilgilenmelisiniz.

Son söz: Hapşırdığımız anda kalbimiz milisaniyelerle durur ve tekrar çalışır. İşte o yüzden hapşıran kişiye "Çok yaşa!" denir. Sağlıcakla kalın.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Zeka geliştiren oyunlar adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?