Göz rengi nasıl değiştirilir?
Göz rengini cerrahi operasyonlar ile değiştirebilmek günümüzde mümkün hale geldi. Peki uzmanlar neler diyor?
Göz rengi değiştirme ameliyatları, son günlerin fazlasıyla merak edilen operasyonları arasında geliyor...
Geçen aylarda aynı amaçla genç bir kız, lazer tekniği kullanılarak, iris rengini değiştirme işlemi geçirmiş ama kör olma riskiyle de karşı karşıya kalmıştı. Yine yakın zamanlarda, ünlü bir oyuncu olan Buse Narcı da koyu kahverengi olan gözlerini, operasyonla maviye dönüştürdüğü iddia edilen kişiler arasında idi.
Tabi akıllara bir çok soru geliyor bu konuda. Çünkü yeni bir teknik ve geri dönülemez hatalar yapılırsa, görme kaybı yaşanabilir. Uzmanlara göre biraz riskli bir uygulama ama başarılı olan sonuçları da var. Peki, Göz rengi değişikliği nasıl yapılıyor? Göz rengi değiştirme operasyonu ne kadar güvenilir seviyede? İsteyen her birey, göz rengini değiştirebilir mi?
Göz rengi değiştirme operasyonu hakkında uzman görüşleri
Lazerle göz rengi değiştirme yöntemi, Avrupa CE ve Amerika FDA onaylı değil. İnsan üzerinde testleri henüz tamamlanmamış bu uygulamayı, dolayısıyla ülkemiz içerisinde T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Oftalmoloji Derneği de kesinlikle onaylamıyor.
Göz Hastalıkları uzmanları genel olarak;
"Göz rengini değiştirmek mümkün. Fakat herkese uygun olması mümkün değil. Göz rengi değiştirme işleminin birincisi irise lazer yaparak, diğeri yapay iris takarak yapılır. İrise lazer yaparak göz rengini değiştirmek mümkünken hastanın işlem öncesi çok iyi bir muayenesinin yapılması ve göz tetkiklerinin incelenmesi gerekiyor. Göz tansiyonu (glokom), katarakt, üveit gibi mevcut hastalıklar varsa lazerle iris renk değişimi mümkün değildir. Yapılabilir ama hastanın gözünün zarar görme ihtimali yükselir ve böylece de hasta zarar görebilir."
diyorlar.
Göz rengini lazer ile değiştirirken renk seçemiyorsunuz
Göz rengi değiştirme operasyonu yaptıracak kişileri uyaran doktorlar, yapılacak işlemde göz rengini seçme imkanının olmadığını dile getiriyorlar. Yani göz renginiz hangi yapıda ise, lazer işlemi sonrası ona göre bir sonuç elde ediliyor. Örneğin, koyu kahve bir göz açık bir tonda başka bir renge dönüşürken, daha açık kahve veya ela olan göz daha farklı bir renge dönüşmekte...
Yapay iris cerrahisi ile istenilen rengi elde etmek mümkün
Cerrahi ile hastanın istediği rengin yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken göz hastalığı uzmanları;
"Burada da hastanın göz uzunluğu, kornea endotel sayısı ve göz içi çapları dikkat edilmesi gereken noktalardan birkaçı... Hastada üveit, glokom, retina hastalığı vb. hastalıkların olmaması veya varsa önce onların tedavi edilmesi gerekiyor. Her şey uygunsa hastanın istediği renk tam olarak saptanıp yapay iris, laboratuvarda silikon materyalden üretiliyor. Birkaç ay sonra ameliyat ile göz içine takılabiliyor."
diye fikir belirtiyorlar. Yapay iris cerrahisi yönteminin, ülkemizde 2003 yılından beri sınırlı sayıda cerrah tarafından yapıldığını belirten doktorlar, iyi muayene edilen ve tetkikleri normal görülerek seçilmiş olan hastalardaki başarıyı elde etme oranının yüksek olduğunu sözlerine ekliyorlar.