Tükenmişlik sendromu nedir?
Tükenmişlik Sendromu üstüne uzmanlaşan Dr. Christina Maslach, bu sendromu üç safhada tanımlıyor;...
Yoğun çalışma, okul hayatı hepimizde fiziki ve ruhsal yorgunluklara yol açmaktadır. Sabah yataktan kalmak istemezsiniz, iş yerinde gözünüz devamlı saattedir. Eve gelirsiniz yemek yemeğe bile üşenirsiniz. Tabi bunlar modern hayatın getirdiği sorunlar. Günlük hayatımızdaki sıradan sıkıntılar olduğundan dolayı genelde umursamayız bile.
Peki Tükenmişlik Sendromu ansızın mı ortaya çıkar?
Tükenmişlik sendromu ile stres arasında direkt bir bağlantı olmasına karşın, her stres yaşayan tükenmişlik sendromuna yakalanacak diye bir yorum yapmak yanlış olur.
Bu sendrom birden meydana gelen bir problem değildir. Haftalarca, aylarca ayrıca senelerce birike birike gelişen bir süreç olarak meydana gelebilir. Ağır iş yükünün getirmiş olduğu yoğun baskı, stres ve bununla birlikte gelen fiziki ve ruhsal enerji tükenişidir. Günlük yaşamı dayanılmaz bir duruma getirebilen tükenmişlik sendromu nihayetinde çaresizlik, nefret ve kaçma duygusu oluşur.
Peki nedir bu Tükenmişlik Sendromu ?
Kısaca, günlük yaşamın getirmiş olduğu koşuşturmaca içerisinde oluşan fiziki ve ruhsal enerjinin tükenişi diyebiliriz.
Tükenmişlik Sendromu üstüne uzmanlaşan Dr. Christina Maslach, bu sendromu üç safhada tanımlıyor;
Duygusal ve fiziki bitkinlik
Duyarsızlaşma
Bireysel başarının azalması
Maslach ‘a göre bu sendromu yaşayan kişiler yaptığı işten zevk almaz, yaşama isteği azalır ve sosyalleşmekten kaçınır.
Tükenmişlik sendromunu yenmenin yolları
Sosyalleşmekten kaçınmamalı, arkadaşlarımız ve ailemizle vakit geçirebilmeliyiz. Yalnızlığı sevebilirsiniz tabi ki bu normal ama bu yalnızlık hayatımızı kuşatmalıdır.
Günlük hayat içerisinde yaşadığımız baskı ve stresleri memleket meselesi biçimine getirip büyütmemeliyiz. Ve zorda olsa yaptığımız işten zevk almayı bilmeliyiz.
İlk önce hayatımızı gözden geçirip hayatımızdaki öncelikleri belirlemekten geçmektedir. Sıradan monoton bir yaşam yerine hayatımıza renkli uğraşlar katabiliriz.
İşimizi hayatımızda öncelik biçimine getirmemeliyiz.
Anlık yaşamanın zevkine varmalı kendimize ve yakınlarımıza küçük sürprizler yaparak mutlu etmeyi ve mutlu olmayı bilmeliyiz.
Eğer bir ortamda çok daralıp bunalırsak eğer imkan var ise hemen o ortamı terk edip temiz hava alabileceğimiz bir alana çıkmalıyız.
Stres ve baskı hayatın her evresinde olabilecektir, önemli olan stresi doğru yönetip, kendimize kaliteli zamanlar yaratmayı bilmektir.