Bebeklerde ek gıda kullanımı

Bebeklerin ilk 2 sene süresince anne sütü almaları onları ilerleyen senelerde hastalıklardan korumaya yardım eden olabilecektir. Bu n...

 

Bebeklik, seneler sonra dönüp arkaya baktığımızda güzel anılarla, ebeveynlerimizin suratında koca bir gülümsemeden daha değerli bir hazine bırakamaz bizlere. Çarçabuk geçen seneler toplamda yalnızca aylar veyahut haftalardan ibaret gibi görünse de özelde içerisinde ne anılar gizler. Bu anıların başında belki de annemizin bizim için ilk meyve püresini hazırlarken duyduğu heyecan veyahut ilk defa tattığımız bezelye çorbasını annemizin suratına püskürtmemiz gelir.

Bebeklerin ilk 2 sene süresince anne sütü almaları onları ilerleyen senelerde hastalıklardan korumaya yardım eden olabilecektir. Bu nedenle şartları münasip olan benzer zamanda sütü de yeterli olan anneler bebeklerini bu süre boyunca emzirmelidir.

Yine 12. ayın bitimiyle bebeğinize bal ve inek sütü de verebilirsiniz.

12. ayını tamamlamış bebeğinize ek gıda olarak artık daha çok besin verebilirsiniz. Bebeğiniz sizinle birlikte nerdeyse bütün yemekleri tadabilir.  Dikkatinizi açmanız gerekli olan tek ayrıntı bebeğinizi gaz yapan yiyeceklerden bir zaman daha uzak tutmak. Mercimek çorbası gibi. Yahut alerjen özelliği olduğundan ötürü kivi gibi.

6,ayın tamamlanmasıyla beraber bebeğe kahvaltı verilebilir. Anne hazırlayacağı kahvaltıda türlü tahıllar, tuzsuz peynir, ceviz, fındık, badem, pekmez, birkaç adet bisküvi, ekmek kırıkları, yumurtanın sarısı katabilir. Bu, hayli besleyici bir karışımdır. Ve bebek için çok yararlıdır. Anne bebeğini bu karışıma alıştırabilirse 2 yaşına kadar bunu bebeğine verebilir.

 

Ek gıdaya geçişte annenin ilk adımı meyve suları ve meyve püresi olmalıdır. Bunlar öğün biçiminde değil tadımlık verilmeli, bebeğimizin bu tatlara alışması sağlanmalıdır.

Annenin ikinci adımı sebze püresi olmalıdır. Yine sebzelerin kalori ve besin değerinin düşük olması hasebiyle bebek muhakkak anne sütüyle desteklenmelidir. Seçim yaparken mevsim sebzeleri seçilmeli, bunların taze olmalarına dikkat edilmesi gerekir.

Öğün aralarında anne bebeğine yoğurt ve muhallebi vermelidir. Lakin bunların ev yapımı olması önemlidir.

Peki bebeklik döneminin bu özel adımı olan anne sütünden sonra ek gıdaya geçiş nasıl bir süreçtir? Bu süreç zarfında sevgili anneleri neler bekler? Bebeklere her şeyden önce neler verilmelidir? Minikler neleri yemekten hoşlanır?

2 sene süresince anne sütü alımı önemlidir fakat bu sürenin 6 ayı kesintisiz anne sütü, kalan kısmı ise anne sütü artı ek gıdadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bebekler için emzik seçimi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?