Lenfosit düşüklüğü nedenleri nelerdir?
Lenfosit düşüklüğü tedavi edilebilmektedir. Hassaten bu halin erken teşhis edilmesi tedavi sürecinin daha kolay olmasını sağlamaktadı...
Vücudumuzu yabancı maddelere ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan kan hücreleri akyuvar olarak da bilinen lökositlerdir. Kandaki lökositlerin %20-%40’ını ise lenfosit adı verilen özelleşmiş lökosit hücreleri oluşturmaktadır. Vücudumuzu bakteri ve virüslere karşı koruyan lenfositler T, B ve NK (doğal öldürücü) olmak üzere 3 tiptedir. Vücutta enfeksiyon oluştuğunda çoğalarak enfeksiyondan etkilenen bölüme giden lenfositler ek olarak vücudumuzu bütün hastalıklara karşı koruyan antikorları da üretirler.
Lenfosit Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Kan kanseri başta olmak üzere kanser çeşitleri de lenfosit düşüklüğüne yol açar. Kanser çeşitlerinin tedavisi için kullanılan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler de ek olarak lenfosit düşüklüğüne neden olur. Kanser hastası olan ve tedavi alan hastalarda lenfosit düşüklüğü devamlı görülebilen durumlardan birisi olmakla beraber hastaların kan değerleri devamlı bir şekilde kontrol edilir.
Otoimmun adı verilen ve vücudumuzun kendi öz dokularını yabancı madde olarak algıladığı bazı hastalıklar da lenfosit düşüklüğünün sebeplerinden biridir. Özel olarak deri veremi, MS hastalığı (multipl skleroz) ve romatoid artrit lenfosit gibi otoimmun hastalıklarda da lenfosit düşüklüğü görülmektedir.
Lenfosit düşüklüğünün diğer bir nedeni de bulaşıcı hastalıklardır. HIV virüsünden kaynaklanan AIDS başta olmak üzere viral hepatit ve verem gibi bulaşıcı hastalıklar da lenfosit düşüklüğüne yol açarlar.
Lenfosit düşüklüğünün sebeplerinden birisi, kemik iliğinin yeterli lenfosit üretimi yapamamasıdır. Bu hal bağışıklık mekanizmasının çökme habercisidir. Yaş veyahut cinsiyet ayrımı olmadan herkeste görülebilen bu halin hamilelerde, kemoterapi alanlarda ve zehirli kimyevi kullananlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Kanser dışarısındaki bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da akyuvarlara zarar vererek lenfosit düşüklüğüne yol açabilir. İltihabi bir eklem hastalığı olan artrit gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bu biçimde bir yan etkisi bulunabilir.
Lenfosit düşüklüğü tedavi edilebilmektedir. Hassaten bu halin erken teşhis edilmesi tedavi sürecinin daha kolay olmasını sağlamaktadır.
İnsan kanındaki lenfosit oranının %20’nin yani 1 mikrolitre kanda 1000 adetin altına düşmesi halinde lenfosit düşüklüğü meydana gelir. Tıpta “lenfopeni” adı verilen bu hal bağışıklık mekanizmasının zayıflaması ve çok hastalığa ve enfeksiyona karşı gayet vücut direncinin zayıf olması anlamına gelir.