Hamsi nasıl avlanır?

Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de yaygın olarak hamsi avı yapılmaktadır. Bunun peşi sıra Kuzey ve Doğu Atlantik'te de hamsi avlanır. K...

 

Küçük ve lezzetli balık olan hamsinin vücudumuzu iğ şeklinde yuvarlaktır. Bu balık fiziki olarak pullu bir görüntüye sahiptir ve karnı beyazdır. Sırtı ise mavi ve yeşil karışımında bir tondadır. Boyları 8 ile 15 cm arasında değişim göstermektedir. Açık denizlerde hamsilerin boyu 20 cm'nin üzerindedir. Çenelerinde kadife dişler vardır. Üst çeneleri alt çenelerine göre daha uzundur.

Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de yaygın olarak hamsi avı yapılmaktadır. Bunun peşi sıra Kuzey ve Doğu Atlantik'te de hamsi avlanır. Kışın suyun 100-150 metre derinliklerine inen hamsiler yazın su yüzeyinden 20 metre derinlikte bulunurlar. Geceleri su yüzeyine çıktıkları da gözlemlenmektedir. Türkiye'de av mevsimi Aralık ayında başlar. Nisan ayına kadar devam eder. Kış bazı seneler geç başladığı için hamsi avlama sezonu da geç açılır. Hamsi avlamada kullanılan ağlar şunlardır: 

Hamsi olta balığı olmadığı için olta ile avlamak zordur. Yeme atlamaları nadir olarak görülmektedir. Amatör avlayıcılar ince uçlu çapari vasıtasıyla avlanmalarını sürdürebilirler. Açık denizlerde köpek balığı, palamut ve torik gibi balıklar hamsileri sıkıştırırlar. Bu tür hallerde hamsiler sürü durumunda dolaşırlar. Profesyonel balıkçılar bu sürüleri avlamak için büyük kepçeler kullanırlar. Buna kepçelerle motor doldurmak denir. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Puzzle nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?