Yeşil mercimek nerede yetişir?

Yeşil mercimek Yozgat, Çorum, Ankara, Manisa, Konya, Aksaray ve Nevşehir illerinde üretilir. Dünyada ise en fazla Kanada, ABD, Avustr...

 

Baklagiller ailesinden olan yeşil mercimek yerden takriben 55 cm yüksekliğe kadar uzayabilen, badıçları içinde 1-3 arası yeşil mercimek bulunduran, yuvarlak ve yassı tohumları olan kısa boylu bir bitki olarak bilinmektedir.

Yeşil Mercimek Yetiştirmek İçin Gerekenler

Çimlenme için sıcaklığın 7-15 derece arasında olması gerekmektedir.

Toprak pH derecesinin 5,5-6,5 arasında olduğu hafif asitli topraklarda pratik olarak yetişir.

Yeşil mercimek yetiştirmeden önce, ekim yapılacak arazinin iklim, toprak ve yer şekilleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekmektedir.

Türkiyede yeşil mercimek haziran ve temmuz ve ağustos aylarında hasat edilir. Münasip koşullarda yetişen mercimek, hektar başına 1000-2000 kg arasında ürün vermektedir.

Daha fazla kireçli toprakları seven yeşil mercimek bitkisi, ağır killi, geçirgen ve iyi havalanan topraklar verim açısından önemlidir.

İç Anadolu bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölümünde yeşil mercimek ekimi, mart ayının ortalarında yapılmaktadır. Diğer kısımlarda ise iklim koşullarına göre ekim yapılmaktadır.

Yeşil mercimek bitkisinin kökleri çok yavaş büyüdüğü için zararlı otlar karşısında zarar görebilir. Bundan dolayı zararlı otların devamlı gözlenmesi gerekmektedir.

Yeşil mercimek diğer baklagillere göre iklim konusunda daha az seçicidir. Kışların ılık ve yağışlı, yazların sıcak ve kurak geçtiği bölümlerde kolayca yetişebilir.

 

Yeşil mercimek Doğu Anadolu bölümü gibi kış sıcaklıklarının devamlı eksi değerlerde olduğu kısımlarda yetişemez. 

Yeşil mercimek Yozgat, Çorum, Ankara, Manisa, Konya, Aksaray ve Nevşehir illerinde üretilir. Dünyada ise en fazla Kanada, ABD, Avustralya, ve Hindistan'da üretimi yapılmaktadır.

Dünyada ilk defa yeşil mercimek üretimi Batı Asya ve Akdeniz kısmında yapılmıştır. Türkiyede yazların kurak, kışların ılık geçtiği bölümlerde pratik bir biçimde yetişen yeşil mercimek, Anadolu topraklarında en fazla Güneydoğu Anadolu kısmı ve İç Anadolu bölümünde yetişir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bezelye nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?