Futbol kuralları nelerdir?
İyi bir futbol izleyicisi futbola ait çokca kuralı bilir. Ama biz bu kuralları derleyip toparlayarak sizler için sunduk. İşte futbol ...
Çağımızın en büyük ayrıca hastalık derecesine varan tutkuyla bağlanılabilen sporlarından biridir futbol. Birçoğumuz -hassaten erkekler- çocukluğumuzda ve de ilk gençlik yıllarımızda kendimize idol olarak belirlediğimiz futbolcu gibi olmaya çalışmışızdır. Beğendiğimiz futbolcu gibi saçımızı kestirip jest ve mimiklerimizi ona benzetmeye çalışmışızdır.
İyi bir futbol izleyicisi futbola ait çokca kuralı bilir. Ama biz bu kuralları derleyip toparlayarak sizler için sunduk. İşte futbol oyununun kuralları:
Futbol 45 dakikadan iki devre olarak toplam 90 dakikalık süre içerisinde oynanır. Maçların devre araları ise azami 15 dakikadır.
Futbol müsabakalarını sahanın içerisinde olan adına orta hakem de adı verilen bir, yanlarda ve saha dışında bulunan yan hakem de adı verilen iki hakemle toplam üç hakem yönetir.
Teknik olarak futbol oyunu; IFAB ve FIFA tarafından belirlenmiş olan eni çoğu zaman 45-90 m arasında farklılaşan, boyu ise 90-120 m arasında dikdörtgen şeklinde, zemini çimle kaplı; dikdörtgenin kısa kenarlarının her iki bölümünde bulunan yerden yüksekliği 2,44 m, eni ise 7, 32m olan kalelere gol atmaya çalışan on birer kişilik iki takımın 45 dakikadan oluşan iki yarıdan toplam 90 dk süresince oynadıkları, biri ortada, ikisi karşılıklı olarak yanlarda bulunan 3 hakem tarafından yönetilen; çapı 68-75 cm, ağırlığı ise 410-450g arasında farklılaşan bir topla oynan bir oyundur.
90 dakikalık maç sırasında oyunun durduğu süreler hesaplanarak doksan dakikaya tamamlamak için uzatma süreleri oynatılır. Tüm süre nihayetinde her iki takım da gol atamamış yahut benzer sayıda gol atmışsa puan usulü liglerde birer puan alır. En fazla golü atan takım ise 3 puan alır. Eleme usulü liglerde ise süre nihayetinde gol olmazsa oyun on beşer dakikalık iki devre daha oynatılır. Yine de beraberlik bozulmazsa oyun penaltılara kalır. Penaltılar sonucu kalesinde en fazla golü gören takım kaybetmiş sayılır.
Oyun sırasında bir oyuncunun rakibine tekme atması yahut atmaya çalışması, rakibine vurması veyahut vurmaya çalışması, rakibini tutması, rakibe tükürmesi, rakibine çelme takarak onu düşürmesi, bilerek topa elle dokunması, rakibin üstüne doğru sıçraması, rakibini itmesi ve kayarak yerden müdahale sırasında en direkt topa değil de rakibin ayağına, bacağına değmesi faul ismiyle anılan kusurlu hareketlerdir.
Her oyuncu yaptığı yanlış hareketlerden ötürü maksimum iki kez sarı kart uyarısıyla uyarılabilir. Üçüncü bir sarı kart uyarısı alan oyuncu otomatikman kırmızı kart görerek oyun dışı kalır. Ek olarak yapılmış olan hareketin niteliğine göre en direkt kırmızı kart görerek oyun dışı da kalabilir. Kırmızı kart gören oyuncu bir dahaki müsabakada yer alamaz.
Yedek kulübelerinde ise maksimum yedi oyuncu bekletilebilirken bir takımın doksan dakikalık oyun sürecinde azami üç defa oyuncu değiştirme hakkı vardır.
Futbol temel olarak bir sahada, oyuncuların ayakla bir topa vurarak her iki tarafta bulunan ve karşı takımın kale ismiyle anılan alanından bu topu geçirmeye çalıştıkları, hakemler tarafından yönetilen bir ayak topu oyunudur. İngilizce foot (ayak) ve ball (top) kelimelerinin birleşimi olan futbolun Türkçe karşılığı da "ayaktopu"dur.
Futbolcular futbol oynamak için özellikle üretilmiş krampon adıyla anılan özel ayakkabılar giyerler. Ama bu ayakkabıların alt kısımlarında metal tırnaklar olması yasaktır. Ek olarak gelebilecek sert tekmeleri engellemek için ayak bileğinden dize kadar uzanan çoraplarının içine tekmelik ismiyle anılan koruyucular kullanırlar.
Futbol oyununda oyun alanı (saha), top, oyuncuların sayısı, hakemler, oyuncuların giysileri gibi temel kavramlar vardır.
Bir oyuncu karşı takımın kalesine toptan ve rakibin orada bulunan sondan ikinci oyuncusundan daha yakın ise buna ofsayt pozisyonu denilir. Bu halde oyuncu topa değerse hakem düdüğünü çalar ve top rakip takıma geçmektedir.
Maçın başlayabilmesi yahut devam edebilmesi için her iki takımın da sahada minimum 7 oyuncusu bulunması gerekmektedir.
Takımlar her oyuncusunun üstünde benzer ama karşı takımınkinden değişik, arka taraflarında isimlerinin ve numaralarının yazdığı forma diye adlandırılan giysiler giymek zorundadır.
Turnuva müsabakalarında bir takım sahaya çıkmazsa rakip takım hükmen 3-0 maçı kazanmış sayılır ve 3 puan alır.
İşte temel olarak futbol oyununun kuralları bunlardır. Oyunu oynadıkça ve izledikçe bu kuralların nasıl uygulandığını daha iyi anlamak mümkündür.