Gastriti olanlar nasıl beslenir?

Kişiyi bütün gün negatif etkileyen gastrit mide zarının iltihaplanmasıdır. Gastriti olan kişiler günün içerisinde birşeyler yiyip içm...

 

Kişiyi bütün gün negatif etkileyen gastrit mide zarının iltihaplanmasıdır. Gastriti olan kişiler günün içerisinde birşeyler yiyip içmeye korkarlar. Yemek yerken acaba bu dokunur mu, fazla yersem dokunur gibi düşüncelere kapılırlar. Esasen gastrit doğru yemekler yenildiğinde, doğru beslenme alışkanlığı oluşturulduğunda korkulacak bir hastalık değildir. Kişinin yalnızca yediklerine dikkat göstermesi, gastriti arttıracak yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Peki gastriti olan kişiler nasıl beslenmelidir? Neleri yemeli neleri yememelidir?

Eğer gastritiniz var ise mutfağınızdan koyu yeşil yapraklı sebzeleri eksik etmemelisiniz. Koyu yapraklı yeşil sebzeler demir ve kalsiyum yönünden gayet zengindir. Mide kendini tedavi ederken demir ve kalsiyum yardımcı olur. Bu sebzelere en iyi misal olarak lahana, kara lahana, brüksel lahanası, brokoli, ıspanak, yeşil fasulye verebilir. Bunlardan birini hergün masanızdan eksik etmeyin.

Midenize dokunur diye protein tüketiminden vazgeçmemelisiniz. Yalnızca daha az yağlı proteinleri tercih etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse et yiyecekseniz yağsız olanını tercih etmelisiniz. Benzer biçimde balık, tavuk, süt ve yoğurtta olabildiği kadar yağsız olmalıdır.

Hergün bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal eklemek suretiyle için. Bu karışım midenizi rahatlatacaktır.

Yediğiniz yemekler ne aşırı sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.

 

Aşırı yağlı, baharahatlı yiyecekler sizin en büyük düşmanınız olmalıdır. Ek olarak domateste gastritin neden olduğu rahatsızlığı arttırmaktadır. Olabildiği kadar az kafeinli içecekler tüketmeye çalışmalısınız.

Elma, yaban mersini, yeşil çay, kızılcık kereviz, kabak, biber ve kiraz gibi besinler içerdikleri flavonoidler içerdiğinden mide gastritine iyi gelmede gayet etkilidir.

Akşam yemeklerinde çorba seçimindede dikkatli olmalısınız. Gaz yapmayacak çorbadan yana tercihinizi kullanmalısınız. Örneğin yayla yahut şehriye çorbası gastrite iyi gelecektir.

Meyve tercihinde dikkatli olmalısınız. İçerisinde az asit bulunan meyveleri seçmeli, gerekirse meyvelerin kompostasını yaparak içmelisiniz.

Meyve tüketmeyi seven biriyseniz meyvelerin kabuklarını kesinlikle soyarak yemelisiniz.

Ayakta acele yemek yemekten sakının. Masaya oturup yavaşçacık yemek yemelisiniz.

Ara öğünlerde ağır ve dokunacak yemekler yerine peynir, ekmek ve meyve çayıyla hafif kahvaltı etmelisiniz.

Uzun zaman aç kalmak gastritinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. Sık ama az yemek yemeyi ihmal etmemelisiniz.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Balık yağı ne işe yarar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?