Gastrite ne iyi gelir?

Gastriti bulunan hastalar koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini arttırmalıdır. Bu tarz sebzeler A, C ve K vitaminleri ile demir v...

 

Gastrit midede oluştuğu için tüketilen yemekler gastritin durumu ile yakından ilgilidir. Hazımsızlık, karın ağrısı, hıçkırık, iştah kaybı ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren gastrit tedavi edilmediği dönemlerde ileri seviyelerde midenin iç yüzeyinde yaralara neden olur. Bu safhada ise belli gıdaları tüketmek gastrit tedavisine pozitif katkı sağlar. Bu yiyecekler ise şöyle sıralanabilir.

Koyu Yapraklı Sebzeler

Gastriti bulunan hastalar koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini arttırmalıdır. Bu tarz sebzeler A, C ve K vitaminleri ile demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Bu vitamin ve mineraller ise midenin kendini onarım süresi boyunca mideye yardım eden olurlar. Onarım süreçi dışında hastalığın tekrar etmemesi içerisinde yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzelere misal olarak brokoli, bürüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, kara lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasülye verilebilir. Bu sebzeleri tüketmek gastrit için yararlı olabilecektir.

Gastrit süresince tüketilmesi gerekli olan besinlerin yanında aşağıdaki yöntemleri uygulamakta gastrit için çözüm olabilir.

Bolca su ve peynir altı suyu tüketerek gastrit için etkili ve doğal yöntemdir.

Yemeklerden onbeş dakika kadar önce bir çay bardağı kadar çiğ patates suyu gün içinde 3 defa içilmelidir.

Zencefil gastrit için etkili bitkidir. Tuza batırarak yenen 2-3 zencefil tohumu mideyi rahatlatır ve gastrit sancılarından kurtarır.

 

1-2 tatlı kaşığı kadife çiçeği yemek gastrit ağrılarını kesmektedir.

Flovonoid İçeren Besin Kaynakları

Gastrite neden olan bakteriye helicobacter denmektedir ve flovonoidler bu bakterilerin etkisini hafifletir. Parlak renkli sebze ve meyvelerde bolca bulunan flovonidler helicobacter ile savaşır ve etkilerini hafifleterek gastritin yayılmasını ve ülsere dönüşmesini engeller. Flovonoid yönünden zengin besinlere kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber misal verilebilir.

Az Yağlı Protein Kaynakları

Protein vücudumuza enerji sağlamasının yanında hasarlı hücrelerin onarılmasında da gayet etkili ve gereklidir. Mide zarı gastrit sonucu zarar görür ve onarımı gerekmektedir. Midelerinde gastrit problemi olanlar ise bol yağlı protein kaynakları yerine az yağlı protein kaynaklarını tercih etmelidir. Aşırı yağ benzer zamanda mide asidini arttırarak midedeki iltihaplanmayı ülsere çevirebilir ve kanamalara yol açabilir. Yağsız protein kaynaklarına misal olarak balık, tavuk, yağsız et, soya ürünleri ve az yağlı süt ürünleri verilebilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Tavuk etinin faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?