Böbreklere iyi gelen yiyecekler
Türkiyede 2014 senesi itibari ile 27 bin hasta organ nakli beklemekte, bunların 21 binini böbrek nakli bekleyenler oluşturur. Böbrek ...
İnsan vücudunda belin arka tarafında, 100-150 gram ağırlığında, şekil olarak fasulyeyi andıran iki adet böbrek bulunmaktadır. Böbreğin görevi kandaki atık maddeleri süzüp, vücudumuzdan uzaklaştırmaktır. Vücut içerisinde yer bulan kan gün içinde takribî 300 defa süzülmektedir. Hayati öneme sahip böbreklerin sağlığı da önem arz etmektedir.
Türkiyede 2014 senesi itibari ile 27 bin hasta organ nakli beklemekte, bunların 21 binini böbrek nakli bekleyenler oluşturur. Böbrek yetmezliği yaşayan hastalar, hastanede saatlerce diyaliz makinesine bağlı kalmak zorunda kalırlar. Böbreklerin süzmesi gerekli olan kan, diyaliz makinesi ile süzülür. Bunun nihayetinde tedavi edilemeyen böbrek hastaları böbrek nakli beklemektedir.
Yoğurt
Mayalanmış süt ürünleri içerdikleri faydalı bakteriler ile böbrek rahatsızlıklarına karşı bağışıklık kazanılmasını sağlamaktadır. Mayalanmış süt ürünleri probiyotik özellikleri ile böbrek sağlığını korur.
Maydonoz
: Böbreklerin hızlı çalışmasını sağlayan idrar söktürücü özelliği vardır. Vücudumuzdaki toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Böbrek taşı oluşumunu engeller ve tedavisinde kullanılmaktadır.
Kabak çekirdeği
: Böbrekleri, oluşabilecek serbest radikallere karşı korur.
Böbrek rahatsızlıklarına; adaçayı, aşk otu, ayrık otu, andız otu, biberiye çayı, lavanta çiçeği, meyan kökü, mürver ağacı iyi gelen şifalı bitkilerdir.
Üzüm, elma, kavun ve karahindiba, böbrek hastalıklarına karşı koruyucu ve böbrekleri çalıştıran besin kaynaklarıdır.
Soya proteini
: Kemik sağlığı için önemli olan fosforun fazlası böbreklerin sağlığını negatif etkilemektedir. Soya ürünleri böbrekleri, fazla fosforun negatif etkilerinden korur.
Pirinç
: Potasyumun gereğinden fazla alınması böbrekleri yorar ve sağlığını negatif etkilemektedir. Pirinç içeriğinde yer alan potasyum oranı vücut için yeterlidir. Pirinç, potasyum oranı yüksek besinlere göre enerji verici olarak tercih edilmelidir.
Böbreklerin sağlıklı çalışması için hangi besinleri tüketmeliyiz?
Su
: Pek iyi bir çözücü olan su, böbreklerin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Çözücü özelliğiyle su, zararlı maddelerin vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Sağlıklı erkeklerin gün içinde 2-2,5 litre, kadınların ise 1,5-2 litre su tüketmeleri gerekir. Sıcak yaz günlerinde ise daha çok su tüketilebilmektedir.
Zencefil
: Kanın temizlenmesini ve böbreğin toksinlerden arındırılmasını sağlamaktadır. Çiğ veyahut pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Diyabet hastaları bilhassa tüketmelidir.
Dutsu Meyveler
(Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini): Antioksidan özellikleri ile hastalıklara karşı direnç göstermemizi sağlamaktadır. Böbreklerden üre ve ürik asidin atılmasına yardım eder.